19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Deli olmadığını ispat için

Yazgül Karalar, annesiyle tartıştığı için hayatının altüst olacağını bilemezdi. Ama oldu. Annesi onu polise şikâyet etti, polis Kars Devlet Hastanesi’ne gönderdi. Karalar, hastane tarafından verilen ‘Cezaî ehliyeti yoktur’ raporunun doğru olmadığını ispata çalışıyor.

Yazgül Karalar Trabzon SSK’dan 2006’da emekli olduktan sonra eşinden boşanarak memleketi Kars’a dönen, (53), 2007’de alkol alıp tartıştığı annesinin şikâyetiyle önce polis merkezine, ifadesi alındıktan sonra da Kars Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Karalar’ın annesi şikâyetinden vazgeçti ise de hastanenin Psikiyatri Uzmanı Dr. Fatma Oya Er, Karalar’ı Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne sevk etti. 14 gün bu hastanede gözetim altında tutulan Karalar’a, ‘Bipolar affektif bozukluk, manik epizod (depresyon ve mani nöbetlerinin ortaya çıktığı bir duygudurum bozukluğu) teşhisi’ konularak rapor verildi.

Kim haklı

Hastane, Kars Asliye Ceza Mahkemesi’ne de şüpheliye ilişkin, ‘Cezai ehliyeti yoktur. Akıl hastasıdır’ diye rapor gönderdi. Rapora itiraz eden sanık, Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na giderek hastaneye sevk edilmek istedi. Savcılık, da Karalar’ı 2008’de Ankara Numune Hastanesi’ne gönderdi. Burada Karalar’a, ‘İşlem gerektirir bir psikopatolojisi yoktur’ raporu verildi. Bu raporla yetinmeyen Karalar, Prof. Dr. Arif Verimli, Prof. Dr. Hayrettin Kara, Prof. Dr. İsmet Kırkpınar ve Doç. Dr. Erol Göka’dan da akıl sağlığının yerinde olduğu yönünde rapor aldı. Bu raporları mahkemeye sunan sanık, bu kez İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Bu kurum da Karalar’da herhangi bir psikolojik rahatsızlık tespit edemedi ancak kendisine konulan ilk teşhisin doğru olduğuna karar verdi. Mahkeme de, kurumun raporunu esas alarak Karalar’ın ‘cezaî ehliyetinin bulunmadığına’ hükmetti. Davayı temyiz eden Karalar’ın durumu, Yargıtay’ın vereceği kararla netlik kazanacak.

Karalar konuya ilişkin şunları söyledi: “Çözülemeyen bu olay karşısında hayatım karardı. Artık yazı yazamıyorum. Bir kitabım, bu rapor nedeniyle geri döndü. Eğer deliysem beni tedavi etsinler. Ama aklım başımdaysa bu durumu çözmelerini istiyorum. Birisi bir kuyuya bir taş attı ancak hiç kimse çıkaramıyor.”

Emekli olduktan sonra hediyelik eşya dükkanı açan Karalar’ın MEB tarafından yayımlanmış ‘Çilçilli Tavuk’ ve ‘Meraklı Minik Kuzu’ adlı çocuk kitapları ile ‘Kanserle Dost Oldum’ gibi öykü kitapları bulunuyor.
 

Mukadder Yardımcıel - DHA - Hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 18:19:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?