30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Denizden enerji ve tatlı su

Vestel, deniz suyundan enerji üretimi konusunda çalışma başlattı...

Vestel İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, Türkiye'nin LCD ekranı yatırımı konusunda fırsatı kaçırdığını, Vestel olarak LCD modül üretimi için 40 milyon euroluk yatırım yaptıklarını belirtti.

Yüngül, dünyanın çok hızlı bir şekilde LCD teknolojisine geçtiğini, Vestel'in de bu konuda bir transformasyon süreci yaşadığını ve LCD üretimini 2 kat artırdığını ifade etti.

Televizyon üretiminde 10 yıl önce tüplü TV'de büyüdükleri gibi LCD TV'de de benzeri şekilde büyüdüklerini dile getiren Yüngül, LCD teknolojisine beklediklerinden hızlı şekilde geçildiğini anlattı.

Yüngül, fabrikada halen ayda 350 bin adet LCD, 250 bin adet tüplü TV ürettiklerini bildirdi.

LCD ekranı üretimi için Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yoğun çabalarının olduğunu ancak, bu konuda fırsatın kaçırıldığını kaydeden Yüngül, şunları söyledi:
“Türkiye, LCD ekranı yatırımı fırsatını artık kaçırdı. Çünkü öyle büyük rakamlar oluştu ki. Dünyada 5-6 firma var, her biri her yıl 3'er milyar dolarlık yatırım yapıyor. Bugüne kadar yaptıkları yatırım toplamI 20 milyar doları geçmiştir. Biz bunu kaçırdık. O zaman yapsaydık bir yerlere gelebilirdik.


LCD'de ekranın önemi büyük ama her şey ekran değil, onun içindekiler de önemli. Bu konuda kararlılığımızın işareti olarak 40 milyon avroluk modül yatırımı yapıyoruz. Aynı yatırım için Polonya 230 milyon avroluk teşvik vermişti. Biz bunu kendimiz yapıyoruz.


Ekranın üretilmemesi arz talep dengesinin negatif ve pozitif dönemlerinde fiyatlarımızı etkileyebiliyor. Ancak, biz bunları tüp döneminde de yaşadık, biliyoruz. Çok sorun değil.”

KONSOLİDASYON BEKLENTİSİ VE YENİ TEKNOLOJİLER

Elektronik sektöründe kar marjlarının giderek düştüğünü, sektörde konsolidasyonların görülmeye başlandığını kaydeden Yüngül, bunun devam edeceğini, üretici sayısının azalacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Vestel'in Avrupa pazarında Samsung, Philips ve LG ile birlikte ilk 4 sırada bulunduğunu belirten Yüngül, Avrupa coğrafyasında ayakta kalan üreticilerden biri olacaklarını ifade etti.

Grup olarak Ar-Ge yatırımlarına, özellikle enerji konusuna önem verdiklerini dile getiren Yüngül, şunları kaydetti:


“600-700 mühendisimiz var. Elektronik, beyaz eşya, sağlık, savunma... Her dalda varız. İnsansız hava aracı konusunda henüz Ar-Ge aşamasındayız. Gözetleme merceklerini ve kartlarını yapıyoruz. Ortadoğu ülkelerine satacağız. Bu araçlar hem askeri hem sivil amaçla kullanılabilecek. Üretimi devlet ihaleleriyle oluyor. Ürünün tasarımı Eylül'de bitiyor. Üretime ise bir yıl sonra başlarız.”

Enerji konusunda çok iyi bir yere geldiklerini, doğal gaz, su ve güneşten elektrik üretimi konusunda yürüttükleri 3 projenin hızla devam ettiğini kaydeden Yüngül, “Bunlar yakında piyasaya çıkacak. Yakın dönemde hidrojen çok önemli hale gelecek. Japonya'da hidrojenle elektrik üretme üzerine bir sempozyum oldu. Orada bizim bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla dünyada bu konuda en iyi üç kurumdan birisi olduğumuzu gördük. Hidrojen önümüzdeki 5-10 yıl içinde bizim için çok önemli olacak. Yakıt pili konusunda çok yakın zamanda ürünlerimizi görebileceksiniz” dedi. 

DENİZ SUYUNDAN, ENERJİ VE TATLI SU ÜRETİMİ

Yüngül, deniz suyundan enerji üretimi konusunda bir çalışmaları bulunduğunu, geliştirdikleri güneş panelleriyle deniz suyundan elde edilecek buharla elektrik üreteceklerini anlattı. Yüngül, buharın geri dönüşünde de tatlı su elde etmenin mümkün olabileceğini söyledi.

Bu konuda daha önce de çalışmalar yapıldığını ancak ilk kez entegre bir sistemin oluşturulacağını kaydeden Yüngül, 3 yıllık projenin son aşamada olduğunu, 15-20 gün içinde ilk ürünü ortaya koyacaklarını bildirdi.

Beyaz eşyada ise ihracat sorunu yaşamadıklarını, Avrupa, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerine yaptıkları satışlardan memnun olduklarını belirten Yüngül, 2008 yılı ortalarında kurutma makinası üretimine de başlayacaklarını ifade etti.

“MORAL EKONOMİSİ”

Türkiye ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğini, iç piyasanın durgun bir seyir izlediğini, kurdan dolayı ihracatın da zorlaştığını kaydeden Yüngül, artık sadece ithalatı olan firmaların ihracat yapabilir duruma geldiğine dikkati çekti.

Dünyada hammadde fiyatlarının artmasına rağmen durgunluk nedeniyle talebin azalacağını ve bu fiyatların gerileyeceğini tahmin ettiklerini kaydeden Yüngül, son dönemde yatırımların azaldığını, bunun işsizlik oranlarını artırıcı etki yaratacağını savundu.

Türkiye'nin morale dayalı bir ekonomisinin bulunduğunu anlatan Yüngül, dünyada bir fırtınanın estiği ortamda içeride de morallerin bozulmasının tehlikeli olduğuna işaret etti. Yüngül, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Dünyada çok büyük bir fırtına var. Biz Ergenekon ile türbanla uğraşıyoruz. Bunlar da belki önemli ama öncelikleri iyi koymak lazım. Mutlaka biraz daha itidalli olmak lazım. İşsizlik, 9.5-10'lara geldi, daha da artacak, şu anda kimse yatırım yapmıyor. Türban veya diğer konular karın doyurmuyor.


Türkiye geçen dönem iyi bir yere geldi. Dünyada da iyi bir rüzgar vardı hükümet de politikalarını güzel uyguladı. Ama şimdi yeni bir hareket lazım. Dünyada kriz var ama Türkiye'yi yine de şanslı görüyorum.”

Dünyada önemi hızla artan tarım ve madencilik konusunda Türkiye'nin elindeki potansiyellerle ciddi bir avantaja sahip olduğunu dile getiren Yüngül, “Petrol fiyatlarıyla birlikte nakliye maliyetlerinin artması nedeniyle Çin'in Avrupa pazarındaki rekabet gücü azalacak. Bu, Türkiye için önemli bir avantaj” dedi.

Türkiye'nin yeraltı madenleri bakımından zengin bir ülke olduğunu da kaydeden Yüngül, “Türkiye bu konuda bir cennet. Ama bu iş ufaklarda, çantacılarda kalmış. Bence daha taş devri seviyesinde” diye konuştu.

aa
Yayın Tarihi : 31 Mart 2008 Pazartesi 18:32:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?