22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Deprem derste yakaladı


İzmir’de saat 08.45’de meydana gelen ve merkez üssü Ege Denizi olan 5.7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle okulların bir gün süreyle tatil edildiği bildirildi.
İzmir Valiliği’nden yapılan açıklamada, ilk ve orta dereceli okullarda eğitim ve öğretime ara verildiği bildirildi. Okulların yarın normal eğitime devam edeceği öğrenildi

Ege Denizi'nde kısa aralıklarla meydana gelen Richter ölçeğine göre, 3, 3.8 ve 5.7 büyüklüğündeki depremler korku yarattı. Özellikle saat 08.45'de meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki deprem Ege'nin büyük kesiminde hissedildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, saat 07.31'de 3, saat 08.17'de 3.8, saat 08.45'te de de 5.7 büyüklüğünde depremleri kaydetti.

Depremin merkez üssü İzmir'in Seferihisar İlçesi açıkları, Ege Denizi olarak açıklandı. Deprem, Ege Bölgesi'nde büyük korku ve heyecan yarattı.

Deprem, Seferihisar ve çevresindeki ilçelerde şiddetli biçimde hissedildi. Bu
Depremden sonra öğrenciler önlem amacıyla sınıflardan dışarı çıkarıldı

bölgelerde yaşayanlar kendilerini binalardan dışarı atarak, korkuyla bekledi. İzmir'de okullardaki çocuklar okulların bahçelerine çıkarıldı.

VALİ KÖKSAL, KRİZ MERKEZİ ÜYELERİNİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, depremin ardından kriz merkezi üyelerini toplantıya çağırdı.

Vali Köksal, ilçelerde kaymakamlar vasıtasıyla durumu takip ettiklerini, gelen bilgileri kriz merkezinde değerlendirdiklerini söyledi.

İlk bilgilere göre can ve mal kaybı meydana gelmediğini belirten Vali Köksal, daha detaylı bilgi almak için çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

Aydın, Manisa, Balıkesir, Muğla, Çanakkale, Uşak, Denizli ve ilçelerinde de vatandaşlar sarsıntıyı hissetti. Sarsıntıya evlerinde, işyerlerinde ya da okullarda yakalananlar kısa süreli panik yaşadı.

4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM DAHA KAYDEDİLDİ

Ege Denizi'nde saat 08.45'de meydana gelen 5.7 büyüklüğünde depremin ardından saat 08.59'da 4.1 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, saat 08.59'da gerçekleşen 4.1 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Ege Denizi Seferihisar açıkları olarak belirlendi.

BELEDİYE BAŞKANI KOCAOĞLU: CAN KAYBI OLMAMASI BİZİ SEVİNDİRDİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 5.7 büyüklüğündeki depremde can kaybı olmaması ve önemli bir durumun meydana gelmemesinin sevindirici olduğunu söyledi. Kocaoğlu, deprem sırasında bölgesel yayın yapan Ege TV'de canlı yayında olduğunu, programın sonlarına doğru depremin meydana geldiğini söyledi. Programın bitiminden sonra belediye bürokratlarıyla telefonla görüştüğünü, daha sonra belediyede bir toplantı yaparak depremi değerlendirdiklerini belirten Kocaoğlu, şöyle dedi:

“Şiddetli bir sarsıntıydı. Programdan hemen sonra başta İtfaiye Daire Başkanı olmak üzere bütün belediye bürokratları ve diğer ilgililerle telefonla görüştüm. Daha sonra belediyeye geldik ve eldeki ilk bilgileri masaya yatırdık. Can kaybının olmaması ve önemli bir durumun meydana gelmemesi bizi sevindirdi. İzmirlilere geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.”

Kocaoğlu, İzmir'in depreme hazırlıklı illerin başında geldiğini sözlerine ekledi.

DEPREMDE İLK BELİRLEMELERE GÖRE ÖLEN VE YARALANAN OLMADI

İzmir'de saat 08.45'te meydana gelen ve merkez üssü Ege Denizi olan 5.7 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre ölen ve yaralanan olmadığı bildirildi.

URLA

Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, ilçenin Bademler Köyü'nde bazı evlerin bacalarının yıkıldığını, ilçe merkezindeki bazı binaların çatı kenarlarındaki çıkıntıların kırıldığını söyledi. İlk belirlemelere göre can kaybı ve yaralanma olmadığını ifade eden Karaosmanoğlu, itfaiye ve zabıta ekiplerinin ilçe merkezi ve köylerde hasar tespiti için incelemelerini sürdürdüğünü bildirdi.

FOÇA

Foça Kaymakamı Cafer Yıldız, ilçe merkezinde belediye ekiplerinin, köylerde kaymakamlık tarafından oluşturulan ekiplerin hasar tespit çalışması yaptıklarını bildirerek, “Halk deprem anında panik yaşadı. Evlerinden ve işyerlerinden çıkanlar oldu. İlk belirlemelere göre ilçede bir sorun yok” dedi.

SEFERİHİSAR

Seferihisar Belediye Başkanı Hamit Nişancı ise ilçede incelemelerini sürdürdüklerini, halkın kısa süreli panik yaşadığını, ancak şimdi durumun normale döndüğünü kaydetti. İlçedeki okullarda ders yapılmadığını, çocukların okul bahçesinde bekletildiğini ifade eden Nişancı, bazı binalarda çatlaklar oluştuğunu söyledi.

DİĞER YERLER

Çeşme, Karaburun, Ödemiş, Tire, Torbalı ve diğer ilçelerde deprem nedeniyle kısa süreli panik yaşandığı, depremin ardından bahçeye çıkan öğrencilerin halen beklediği, ilk belirlemelere göre ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.

İlçelerde ve köylerde hasar tespit çalışmaları sürdürülüyor.

DOÇ. DR. EMRE: DEPREMLER BÖLGEYE ÖZGÜ, PANİĞE GEREK YOK

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahir Emre, İzmir ve çevresinde sabahtan itibaren sık aralıklarla meydana gelen depremlerin ”bölgeye özgü ve süreklilik” gösteren türden olduğunu bildirdi. Doç. Dr. Emre, depremleri üreten fayın her zaman “aktif” olduğunu belirterek, “Ege, bu tür depremleri çağlardır üretiyor. Üretmeye de devam edecek. Paniğe gerek yok” dedi.

Ege'de küçük ve kısa çok sayıda fay hattı bulunduğunu, bunlardan birinin de sabahki depremleri üreten “Seferihisar fayı” olduğunu ifade eden Doç. Dr. Emre, bu fay hattının 6 Kasım 1992'de 6.2, 4 Nisan 2003'de 5.6, 10 Nisan 2003'de Urla'da 5.6 büyüklüğünde depremler ürettiğini hatırlattı.

Seferihisar fayının kuzeydoğu, güneybatı uzanımlı bir hat üzerinde bulunduğunu bildiren Doç. Dr. Emre, bugün meydana gelen depremlerin de bu hat üzerinde Seferihisar, Urla ve Kuşadası ile Ege Denizi'nde oluştuğunu ve küçük enerji boşalmaları şeklinde devam ettiğini belirtti.

"ZEMİN VE BİNA ETÜDLERİ YAPILMALI"

Depremlerin derinliğinin ve şiddetinin tümüyle bölgeye özgü özellikler gösterdiğine işaret eden Doç. Dr. Emre, “Jeolojik olarak küçük depremlerdir ve paniğe gerek yoktur” diye konuştu.

Depremden korkmak yerine deprem bölgesinde yaşamanın gereklerine uymanın önemine dikkati çeken Doç. Dr. Emre, “Eğer bugün depremi diğer yerlerden daha fazla hissettiğini düşününler varsa bunlar mutlaka zemin ve bina etütlerini yaptırmalı” dedi.



AJANSLAR
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2005 Pazartesi 13:10:52
Güncelleme :17 Ekim 2005 Pazartesi 14:08:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?