28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Dicle Nehri'nde timsah paniği

Batman'da, Dicle Nehri kenarındaki Kesmeköprü-1 köyü ve çevresinde oturan vatandaşlar, timsah gördüklerini öne sürdükleri suya girmekten çekiniyor. 

Dicle Nehri ile yıllardır iç içe yaşadıklarını söyleyen köy sakinlerinden İskan Yıldız, gördüğü timsahın 2 - 3 metre uzunluğunda olduğunu söyledi. Timsahın nehir kenarındaki bataklıkla sazlıkta dolaştığını öne süren Yıldız, şöyle konuştu: 

"Bir haftadır timsah yüzünden huzurumuz kaçtı. Ne balık avlayabiliyoruz, ne de serinlemek için Dicle'ye girebiliyoruz. Küçük çocukların Dicle Nehri kenarına inmemesi için uyarıda bulunduk. Geçen hafta timsahı ördek yerken gördüm. Köyün yaklaşık 20 ördeğini timsah alıp götürdü. Her sabah balık avlamak için Dicle'ye iniyoruz. Timsah ağlarımızı yırttı. 48 yaşındayım, ilk defa nehirde timsah gördüm."
Vatandaşlar, timsah korkusuyla küçük çocukları evde serinletmeye çalışıyor. Bidon, leğen ve havuzlara su dolduran köylülerden Ubeydullah Çent de şunları söyledi: 

"Her yıl bu mevsimde Dicle'de serinliyorduk. Bir haftadır birçok kişinin timsah görmesi üzerine herkes evlerine çekildi. Biz de nehire yaklaşamaz olduk. Sudaki ördekleri havuzlara almaya çalıştık. Yetkilileri timsahı yakalamak için göreve davet ediyoruz. Timsah yüzünden huzurumuz kaçtı. Nehirde balık avlayamaz olduk. Böyle giderse köyü terkedecek hale geleceğiz."

'Fırat kaplumbağası olabilir, ama timsah asla' 
Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Baran, ellerindeki bulgulara göre Türkiye'nin hiçbir coğrafyasında timsah yaşamadığını söyledi. Batmanlı köylülerin gördüğünü iddia ettiği hayvanın "Fırat kaplumbağası" olarak bilinen bir kaplumbağa türü olabileceğini ifade eden Baran, "Yaklaşık bir metre uzunluğundaki Fırat kaplumbağasının 70 - 80 santimetre boyunda bir kabuğu olduğu için, timsah zannedilmiş olabilir" dedi. 

Yıllardır Türkiye'deki sürüngenleri mercek altına aldığını belirten Baran, "Dicle'nin Türkiye sınırları içinde kalan kısmında timsah bulunması imkânsız. Fırat Nehri'nin Suriye'de bulunan kollarında timsah yaşadığı tespit edildi. Ancak bu bölgenin kuzeyinden itibaren böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi mümkün değil" diye konuştu.
Milliyet
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2006 Çarşamba 07:25:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?