19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Dilovası Komisyonu: mahalleleri boşaltın

Dilovası Beldesi’nde kanserden ölümler dünya ortalamasının 2.7 kat üstüne çıktı.

TBMM Araştırma Komisyonu geçen hafta açıkladığı taslak raporunda iki mahallenin kamulaştırılarak boşaltılmasını önerdi. Fatih ve Yıldız mahalleri, çevre kirliliği yaratan fabrikalar yerine mahallerin boşaltılması talebine tepkili. Mahalleli "Arazi spekülasyoncularının komplosuyla karşı karşıyayız. Gerçek arazi bedeli ödenmeden burayı terk etmeyiz" diyor. Dilovası’nda çevre kirliliğine bugüne kadar göz yumulduğunu, şimdi fabrikalar yerine halkın tahliye edilmesinin gündeme geldiğini söyleyen Fatih Mahallesi Muhtarı Mustafa Cebeci ile Yeni Yıldız Mahallesi Muhtarı Mustafa Sermet, "Arazi spekülatörlerinin komplosuyla karşı karşıyayız" dedi. Komisyonun, Kocaeli Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü’nce kamulaştırılması, bedelinin Dilovası OSB yönetimince karşılanması yolundaki önerisini endişeyle karşılayan muhtarlar, arazilerin gerçek değerleri ödenmedikçe bölgeyi boşaltmayacaklarını söyledi.

Ekoloji Sağlık Derneği Başkanı Ercan Teker de, Dilovası Mezarlık Müdürlüğü kayıtlarına göre son 10 yılda ölen 476 kişiden 157’sinin ölüm nedeninin kanser olduğunu belirtti. "Bölgede 13 kanser türü görülüyor. En yaygını akciğer ve mide kanseri. Sanayi tesisleri önce sağlımızı şimdi de evlerimizi almak istiyor" dedi.

Havada tehlike

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü 17-18 Nisan’da Dilovası’nda ölçüm yaptı. Havadaki kadmiyum oranının, tehlike sınırını AB ölçeğinde 239, Türkiye ölçeğinde ise 30 kat aştığı görüldü. Solunum yoluyla yüksek oranda kadmiyum alınması, akciğer hastalığına, prostat kanserine, kansızlığa, dokularda ve böbreküstü bezlerinde tahribata sebep oluyor.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2006 Perşembe 09:50:51
Güncelleme :6 Temmuz 2006 Perşembe 12:03:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?