19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

'Dinler değil mensupları çatışıyor'

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, medeniyetlerin ve dinlerin çatışmadığını belirterek, “Bu medeniyetlerin ve dinlerin mensupları çatışıyor. Bunu da tahrik eden dinden daha çok siyasi, ekonomik menfaatler, stratejik hedefler oluyor” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) İslam Araştırmalar Merkezi (İSAM) ve Marmara Üniversitesi (MÜ) İlahiyat Fakültesince düzenlenen ”11. ve 18. Yüzyıllar İslam-Türk Medeniyeti ve Avrupa” konulu uluslararası sempozyumda konuşan İhsanoğlu, Berlin duvarının yıkılışına kadar dünyada alt kimliklerin iki büyük ideolojisinin baskısı altında kaldığını belirterek, 90'lı yıllardan itibaren kültürel, dini kimliklerin ortaya çıktığını söyledi. 

11 Eylül saldırısının ardından da İslamiyet'in ideolojik bir rakip haline getirildiğini kaydeden İhsanoğlu, ardından İslam ve Avrupa konularının gündeme geldiğini ifade etti. İhsanoğlu, Orta Doğu'da da bugün alt kimliklerin ortaya çıkarılması ve çatışma yaşanması olayıyla karşı karşıya olunduğunu kaydetti. 

İhsanoğlu, “Aslında medeniyetler çatışmıyor, dinler de çatışmıyor. Bu medeniyetlerin ve dinlerin mensupları çatışıyor. Bunu da tahrik eden dinden daha çok siyasi, ekonomik menfaatler, stratejik hedefler oluyor” dedi. 

Medeniyetlerin birbirinden etkilendiğini, İslamın da Helenistik, Hint ve Çin kaynaklarından sentez yaptığını ve aldıklarını büyüterek Batı'ya aktardığını belirten İhsanoğlu, Batı'da kurulu üniversitelerin İslam kaynaklı eserleri kullandığını söyledi. 

İhsanoğlu, Batı'nın İslam medeniyetinden Endülüs, Sicilya ve doğudan da İstanbul üzerinden gelen tesirlerle etkilendiğini söyledi.

İLAHİYAT FAKÜLTESİ

İhsanoğlu, bilimsel toplantıyı düzenleyen İlahiyat Fakültesi Dekanlığının tekrar “bilim haritasına” döndüğünü de ifade ederek, “Bir şarlatanlık süresinden sonra İlahiyat Fakültesi tekrar bilim dünyasına döndüğü için dekanımıza takdirlerimizi sunuyorum” dedi. 

İSAM Başkanı Mehmet Akif Aydın da Türkler'in kültür ve güç dengesi kendi lehine olmasına rağmen diğer din ve kültür unsurlarına hoşgörüyle yaklaştığını ve bu unsurların kendilerini koruduğunu ifade ederek, aynı hoşgörüyü Balkanlar'da, İspanya'da ve Sicilya'daki Müslümanlar'ın göremediklerine işaret etti. 

Topkapı Sarayı Müzesi Müdür Prof. Dr. İlber Ortaylı da konuşmasında, İslam medeniyetinin bazı kaynaklarda belirtildiği gibi Arap medeniyeti olmadığına dikkat çekti. 

İslam medeniyetinin dünyayı aydınlattığını kaydeden Ortaylı, her yüzyılın bir öncekinden daha iyi olduğunu ifade ederek, “21. yüzyıl da bir öncekinden daha iyi olacaktır. Türkiye bugün 19. yüzyıldan daha kuvvetlidir” dedi.
İSAM Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyum pazar günü sona erecek.
A.A.
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2006 Cuma 22:35:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?