22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Dinozorlar kadar yaşlı mersin balıkları

Yaşayan fosiller olarak bilinen ve dinozorlar kadar yaşlı oldukları belirlenen mersin balıklarının korunması ve çoğaltılması yönünde 6 yıl önce Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sinop Su Ürünleri Fakültesi tarafından başlatılan proje sürüyor. 

Yaklaşık 500 gram iken 6 yılda 14 kilograma kadar ulaşan ve Sinop Su Ürünleri Fakültesi'nde özel olarak hazırlanan tanklarda itinayla bakılan mersin balıkları, görevliler tarafından her gün dondurulmuş hamsiyle besleniyor. Projenin başarılı olması halinde giderek yok olan mersin balıklarının korunması sağlanacak. Mersin balığının havyarının oldukça değerli olduğunu belirten OMÜ Sinop Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Serap Ustaoğlu, "Mersin balıkları dinozorlar kadar yaşlı balıklar. Dünyada insanların geçmişi 5 milyon yıl iken, mersin balıklarının nesli 200 milyon yıldır devam ediyor. Bu balıklar bütün literatürlerde 'yaşayan fosiller' olarak anılıyor. Bu balıklar, etinin kalitesi ve çok değerli havyarı dolayısıyla binlerce yıldır dünya üzerinde ekonomik açıdan büyük önem taşıyor. Tarih kayıtlarında M.Ö. 2500'lü yıllarda bu balıkların Dinyester'de avlandığından bahsedilir. Büyük kutlamalarda mersin balıkları süslenmiş bir şekilde ikram edilirmiş ve balıkların resimlerinin yer aldığı paralar bastırılmıştır. Hatta bu balıkların havyarı yüzünden büyük savaşlar yapılmıştır" dedi. 

Mersin balıklarının en çok hamsi ve izmariti sevdiğini belirten Ustaoğlu, "Mersin balıkları yaklaşık 6 yıldır burada. Onları en çok sevdikleri hamsi ve istavrit gibi gıdalarla besliyoruz. Bir an önce büyüyerek üreme olgunluğuna gelmeleri için çabalıyoruz. Mersin balıklarından yapay şartlarda yumurta alıp yavru üretmeyi hedefliyoruz. Böylelikle yetiştiricilik yoluyla mersin balıklarının nesillerinin korunmasına katkı sağlamış olacağız. 6 yıl önce 500-600 gram olan balıklarımız 10 ila 11 kilogram civarına ulaştı. 5 kiloluk mersin morinalarımız vardı. Onlarda 12 ila 14 kilogram civarına ulaştılar. Yani aldıkları yemi gayet iyi değerlendiriyorlar ve durumlarından oldukçada memnunlar. Mersin balıkları üremek için çok uzun zamana ihtiyaç duyuyorlar. Doğal şartlarda bu olay 15-20 yıl sürebiliyor. Yetiştiricilik şartlarında üreme olgunluğuna ulaşmaları yarı yarıya kısalabiliyor. Yani doğal şartlarda 10 yılsa, bizde 5 yıl içerisinde iyi beslendikleri takdirde üreme olgunluğuna erişebiliyorlar. Bizde elimizden geldiğince iyi beslemeye çalışıyoruz. Bir iki yıl içerisinde yumurta almayı hedefliyoruz" diye konuştu. 

Ustaoğlu ayrıca, balıkçıların da duyarlı olmaları gerektiğini belirterek, tutulan mersin balıklarının kendilerine bildirilmesi halinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile yürütülen ortak proje kapsamında bu balıkları markalayıp doğal yaşam ortamlarına salınacağını sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2007 Çarşamba 17:00:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?