24
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Diyanet'te de pisuar yok


İskilip İlçesi Müftüsü'nün "ayakta işemenin günah olduğu" şeklinde bir fetva vermediğini ileri süren Diyanet İşleri Başkanlığı, yalnızca bir kişinin konuyla ilgili sorusunu yanıtladığını söyledi.

ANKARA  - Diyanet İşleri Başkanlığı, Çorum'un İskilip İlçesi Müftüsü Cavit Erdinç 'in, ''ayakta işemenin günah olduğu'' yönünde bir fetva vermediğini, yalnızca cuma namazı öncesinde aptes alan bir kişinin konuyla ilgili sözlü sorusunu yanıtladığını bildirdi. ''Ayakta ya da oturarak idrar yapılmasında'' sakınca olmadığını belirten Başkanlık'ın tuvaletlerinde pisuar bulunmaması ise dikkat çekti.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Çorum'un İskilip ilçesinde AKP'li Belediye Başkanı Orhan Öztürk 'ün, ilçe müftüsü Cavit Erdinç'in fetvalarını gerekçe göstererek ilçe tuvaletlerindeki tüm pisuarları kaldırması konusunda açıklama yaptı. Açıklamada, küçük tuvaletin ayakta yapılması konusunda Hazreti Peygamber'den birbirinden farklı rivayetler olduğu belirtildi. Açıklamada, ''Bu rivayetler değerlendirildiğinde, necasetten (pislikten) sakınmak ve setr-i avrete uymak, yani mahrem yerlerin başkaları tarafından görülmesine engel olmak kaydı ile kişinin ayakta veya oturarak idrar yapmasında sakınca olmadığı anlaşılmaktadır'' denildi.

İskilip İlçesi Müftüsü Cavit Erdinç'in konuyla ilgili fetva vermediği ve cuma vaazlarında konuşma yapmadığı belirtilen açıklamada, Erdinç'in yalnızca cuma namazı öncesinde cami şadırvanında aptes alan bir kişinin sorusunu yanıtladığı kaydedildi. Açıklamada, Erdinç'in, kendisine yöneltilen soruya, ''ayakta bevletmenin (idrar yapma) bazı ilmihal kitaplarında kerahati (sakıncası) olduğu söylenmektedir'' yanıtını verdiği bildirildi.

Bu arada, mahrem yerlerinin başkaları tarafından görülmesine engel olmak koşuluyla kişinin ayakta ya da oturarak idrar yapmasında sakınca olmadığını belirten Diyanet'in tüm tuvaletleri alaturka. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda bulunan tuvaletlerin hiçbirinde pisuar bulunmazken çalışanlar, içinde su kabı ve tuvalet kâğıdı bulunan tuvaletleri kullanıyorlar.

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2005 Cuma 03:11:12
Güncelleme :5 Ağustos 2005 Cuma 10:11:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?