18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Diyanetten ’faziletli kurban’ açıklaması

Diyanet İşleri Başkanlığı, küçükbaş hayvanlarda erkek, sığır cinsinde ise dişinin kurban edilmesinin daha faziletli olduğunu bildirdi.
İnternet sitesinde sıkça sorulan sorulara yanıt veren Diyanet İşleri Başkanlığı, Hz. Peygamber’in hadis ve uygulamalarında, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın kurbanlık hayvanların vasıflarının tespit edildiğini belirtti.
Diyanet, kurban olup olmaması açısından hayvanların erkek veya dişi olması arasında bir fark bulunmadığını ancak toplumun ihtiyaç ve anlayışları göz önünde bulundurularak, küçükbaş hayvanlarda erkek, sığır cinsinde ise dişinin kurban edilmesinin faziletli olduğunun kabul edildiğini bildirdi.
Bu görüşlerin, toplumun menfaati göz önünde bulundurularak ortaya konduğu vurgulanarak, "Dişi sığırların kurban edilmesinin üretime zarar vermesi halinde, erkek sığırların kurban edilmesi toplum yararı açısından daha faziletlidir. Bu itibarla ekolojik denge, toplumun ihtiyaçları ve diğer şartlar göz önünde bulundurularak hangi cins hayvanların öncelikli olarak kurban edilmesinin uygun olacağı belirlenmelidir" denildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, bir başka soruya da, doğuştan kuyruksuz olan veya besili olması için küçük yaşta kuyrukları boğulmak suretiyle düşürülen koyunların kurban edilmelerinde bir sakınca görülmediği, ancak bir kaza ile değerini azaltacak şekilde kuyruğunun tamamı veya yarısından çoğu kopan hayvanın kurban edilmesinin caiz olmadığı yanıtını verdi.
ADNAN BEKTAŞ - ADANA (İHA)
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2005 Çarşamba 13:57:18
Güncelleme :12 Ocak 2005 Çarşamba 16:10:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?