22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Dünyayı yarıştıran küçük oyuncak

Powerball adlı oyuncağa takılan küçük sayaç dünya çapında bir yarışmanın başlamasına sebep oldu. Herkes Powerball'unu çevirirken kendini videoya çekiyor, görüntüleri internete koyuyor. Şu anda dünyanın Powerball şampiyonu Akis Kritsinelis adlı bir Yunan

Bugünlerde, etrafınızdaki insanların ellerinde, kimi ışıklı kimi sesli, yumruk büyüklüğünde "top"lar görebilirsiniz. 1990'lı yılların ortalarından kulağımıza aşina olan "stres topu" tanımına uygun olan bu topun adı powerball. O aslen bir spor topu. Normal kullanım devirlerinde, sporcuların ve uzun süre bilgisayar kullananların karşılaşabildikleri rahatsızlıkların tedavisine yardımcı oluyor. Powerball dünyada yedi-sekiz yıldır kullanılsa da, ülkemizde yeni yeni duyuluyor. 

Powerball'u üreten RPM Sports, 13 çalışanı olan, İrlanda kökenli bir şirket. Şirket yetkilileri geçtiğimiz iki yılda milyonlarca powerball sattıklarını söylüyor. Zaten Powerball'u her yaştan, her meslekten insanın elinde görmeniz mümkün. Genetik mühendisleri, bankacılar, şirket yöneticileri, sporcular, programcılar vb. bu sihirli kürenin esiri olmuş durumda.

Tedavi amaçlı kullanılıyor 

Peki powerball'u bu kadar çekici yapan ne? Powerball aslında bir jiroskop. 1817'de icat edilen jiroskop, yön ölçümü veya ayarlamasında kullanılan bir alet. O dönemde gemilerde pusula olarak kullanılan jiroskop, daha sonra uçaklarda suni ufuk çizgisini belirlemeye yardımcı olan, günümüzde de uzay yolculuklarının ve roketlerin vazgeçilmez cihazlarından. Yüzyılın icadı olarak lanse edilen Ginger da (piyasaya çıkış ismiyle Segway) dengesini jiroskopa borçlu. 

Küçük topumuzun temelinde de jiroskop yatıyor. Bir halkaya monte edilmiş dingil üzerinde dönmekte olan top, bileğinizin hareketleriyle içinde bulunduğu kürenin ekseninde dönerek yön değiştiriyor. Ancak jiroskopun doğası gereği "dengesini bulmaya çalışması" topun daha hızlı dönmesini sağlıyor. Siz bileğinizle giderek çapı küçülen daireler çizdikçe, elinizin içindeki powerball da size uyum sağlayıp hızlanıyor.
Powerball'un insan eliyle en yüksek hıza çıkan alet olduğu söyleniyor. Bahsettiğimiz hızlar kilometre hesabı değil elbette, kürenin içindeki topun dakikadaki dönüş sayısı. Normal bir insan bu topu dakikada 10-12 bin 500 devirlere çıkarabilirken, kendini bu işe adamış olanlar dakikada 15 binin üzerini görebiliyor. Yani saniyede 250 devir. Bu devirlerde, sihirli kürenin elinize uyguladığı ağırlık 10 kilonun üzerine çıkıyor. 

Powerball'un düşük devirlerde, egzersiz amaçlı kullanımı da mümkün. Özellikle Amerika'da, rehabilitasyon ve fizyoterapi amaçlı powerball tedavisi de yaygınlaşıyor.

Kimin daha güçlü, daha dayanıklı olduğu ölçülüyor 

Tabii bu anlattıklarımız bu küçük oyuncağın nasıl bu kadar meşhur olduğunu açıklamak için yetersiz. Powerball gerçek ününü, plastik küresine sonradan eklenen bir ayrıntıya borçlu. İlk üretilen toplar tamamen spor yapma, stres atma amaçlı olduğu için, kalabalık bir kullanıcı kitlesine ulaşmamıştı. Daha sonra üzerine bir "devir sayacı" eklendiğinde de insanın doğasında olan "rekabetçi ruh"u tam 12'den vurup milyonlarca müşteriye ulaştı. 

Artık arkadaşlarınızla, kim daha güçlü, daha dayanıklı, daha hızlı iddialarını çözüme kavuşturabilirsiniz. Zira topun üzerindeki dijital sayaç, toplamda yaptığınız devir sayısını, 30-60-90 saniye gibi sürelerde topa kaç tur attırabildiğinizi ve en önemlisi, maksimum kaça çıkabildiğinizi gösteriyor. 

RPM Sports bu alanlarda dünya çapında bir yarışma başlatmış durumda. Her ay katılımcıların gönderdiği videolarla ulaştıkları hızlar tespit ediliyor, kategori şampiyonu yeni bir powerball ile ödüllendiriliyor.

Birinci ay en fazla 10 dakika


Powerball'unuzu, ilk bir ay için, günde 10 dakikayı aşmayan sürelerde kullanmalı, kendinizi fazla zorlamamalısınız.

Powerball'u -özellikle çalışırken- kesinlikle düşürmemeli, sert yüzeylere çarpmamalısınız.

Kullanırken her zaman çok sıkı tutmalısınız. Yumuşak bir tutuş topun dönerken yarattığı titreşimin artmasına, içindeki parçaların zarar görmesine yol açabilir. Söz konusu titreşim, parmaklarınızın su toplamasına da sebep olabilir.

Özellikle yüksek hızlarda dönen powerball'u elinizle, vücudunuzun herhangi bir kısmıyla durdurmaya çalışmayın.

Kullanmadan önce ellerinizi sıcak su ve sabunla yıkarsanız, ellerinizin terlemesini engelleyip topu daha rahat tutabilirsiniz.

16 bin devire ulaştı

Yunan Akis Kritsinelis şu anda powerball şampiyonu. YouTube'da powerball videolarını aradığınızda, onun birçok videosunu bulabilirsiniz. Kritsinelis powerball hız rekorunu 16 bin devire kadar yükseltmiş durumda. 

2004 yılında internette dolaşırken keşfettiği powerball ile artık adı özdeşleşmiş olan Kritsinelis, birçok powerball tutkunu için "hayal" olan rakamlara sadece bir-iki haftalık çalışmanın ardından ulaştı. 2004 yılının aralık ayında 14 bin 953 devir yaparak ilk dünya rekorunu elde etti. Ocak 2005'te 15 bin deviri geçti. Aynı yılın ekim ayında ise 16 bini gördü. Şu anda en çok merak edilen konu, 17 bin devire ulaşıp ulaşamayacağı. Kendisi bu konuda biraz çekimser. Bugüne dek 16 bin deviri sadece sekiz kez geçtiğini ve daha yüksek hızlara ulaşmayı henüz "imkansız" olarak gördüğünü söylüyor.

Beş yeni model

RPM Sports klasik dijital sayaçlı powerball dışında, beş farklı modeli de piyasaya sürdü: Dijital sayacın yanı sıra enerjisini topun dönüşünden alan ışıkları olan Neon; belirli bir devirde okunabilen minik ışıklı göstergeye sahip Techno; sınırlı sayıda üretilen ışıklı Signature; komşularınızı çıldırtmak için kullanabileceğiniz yüksek sesli Screamer ve plastik değil, metalden üretilen, haliyle elinize uyguladığı baskı daha yüksek olan Metal modeli. Bu ürünlerin Türkiye'ye geliş fiyatları modeline göre 25 ile 120 dolar arasında değişiyor. www.powerballs.com

ERİNÇ ERÖZ - milliyet
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2007 Pazar 11:27:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?