15
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Düzce havzası koruma altına alınacak

Düzce Belediyesi tarafından AB tarafından finanse edilen "Doğal Kaynakları Koruma Projesi" kapsamında çiftçilere yönelik Sürdürebilir Su Kullanımı semineri düzenlendi.

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen seminere Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, Muhtarlar Derneği Başkanı Aydın Dursun, belediye meclis üyeleri, il ve ilçe tarım müdürlüğünden görevliler ve çiftçiler katıldı.

Düzce Belediyesi Meclis Üyesi ve AB Proje Koordinatörü Emine Yüksel yaptığı açılış konuşmasında, çiftçilere yönelik olarak organik sulama nasıl yapılır konusunda bilgiler verdi. Yüksel, "Dünyanın birinci gündemi artık sudur. Suyun korunmasında en önemli etken insandır" dedi.

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, İstanbul'un temiz su içmesi için Düzce havzasını koruması gerektiğini belirterek, "Düzce'nin suyla ilgili çok önemli bir yönü var. Çünkü İstanbul'un içme suyu Düzce'den gidiyor. İstanbul için deniz suyunu arıtmanın tek alternatifi Melen suyudur. Melen'den İstanbul'a 200 kilometreye yakın 4 çelik boru hattı taşındı ve İstanbul'da arıtma tesisi yapıldı. İstanbul temiz su içmek istiyorsa Düzce havzasını koruma altına almalıdır. Bunun için Düzce'de ki tüm katı ve sıvı atıkların kontrol altına alınması için geniş kapsamlı bir toplantı yapılacak. Kente 200 milyon dolarlık arıtma tesisi yapılması görüşülecek. Düzce'de havza tümüyle koruma altına alınacak. İstanbullular Düzce havzasını koruyarak temiz içme suyuna kavuşacaklar" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Mühendisliğinde görevli Yrd. Doç. Dr. Derya Eşen ile Yrd. Doç Dr. Oktay Yıldız tarafından su kaynakları ve tüketime yönelik bilgiler verildi.

İki gün sürecek seminerde toprak ve su kaynakları, sulama, atık su yönetimi ve sulama, toprak, bitki, su ilişkileri, tarımsal örgütlenme ve organik tarım konularında çiftçiler bilgilendirilecek.

iha
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 16:14:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?