15
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Ege'de deprem fırtınası

Ege Denizi'nde sabah saatlerinde büyüklükleri 4.4 ile 3.2 arasında değişen 7 deprem meydana geldi. Bölge halkını tedirgin eden sarsıntıları değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Bunları öncü olarak değerlendirmek yanlış olur. Ancak haberci diyebiliriz" diye konuştu.


Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü depremlerin merkez üssünü Bozcaada’nın güneyinde Yunanistan’ın Midilli Adası'nın kuzeyinde ve Ezine’ye 50 kilometre, İzmir’e 160 kilometre uzaklıkta Ege Denizi olarak saptadı.

Saat 05.15’teki 3.3 büyüklüğündeki ilk depremin ardından, saat 05.35’de 4.4, 05.44’de 3.6, 06.26’da 3.2, 07.07’de 3.7 ve 07.15’de 3.5 büyüklüğündeki depremler izledi.

Çanakkale'nin Gülpınar açıklarında saat 07.43’de 3.2 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.

UZMANLAR:ÖNCÜ DEĞİL, HABERCİ

Türkiye iki gündür değişik bölgelerde meydana gelen orta büyüklükte sarsıntılar yaşıyor. Önceki gece Adana ve Osmaniye 3.2 ve 3.9'la sallandı. Dün Bodrum'da hissedilen 3.4'lük sarsıntı ise gece Ege'de başlayan ve bu sabah saatlerine kadar süren seri ile devam etti.

Arka arkaya sekiz kez sallanan Ege'liler paniğe kapıldı ve 'deprem fırtınası' olarak gördüğü olayın oluşacak büyük depremin öncüsü olduğu kanısına kapıldı. Ancak uzmanlar aynı fikirde değil. Prof. Dr. Ahmet Ercan, Ege'de meydana gelen sarsıntıların deprem değil depremcik olarak tanımlanması gerektiğini vurgulayarak bunların öncü değil haberci olduğunu belirtti.

İSTANBUL'U ETKİLEMEZ

Ege'de arka arkaya gelen sarsıntıların fırtına olmadığını kaydeden Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu ise öncü olduğunu söylemenin güç olduğunu ve izlenmesi gerektiğini söyledi. Ege'nin 17 Ağustos depreminden etkilendiğini belirten Gündoğdu, "Ancak tersine bir etki olduğunu söyleyemeyiz" dedi. Gündoğdu sarsıntıların meydana geldiği bölgede oluşacak bir depremin büyük olacağını ve boğazları değiştireceğini de kaydetti.

KUZEY AFRİKA SIKIŞTIRIYOR

Prof Dr. Ahmet Ercan ise, Ege'deki sarsıntıların meydana geldiği bölgenin Türkiye ve çevresinde deprem beklediği 33 noktadan biri olduğunu vurgulayarak Rodos- Fethiye-Bodrum üçgeninde yeni bir yapılanma olduğunu belirtti.

Güneyden gelen Afrika (Mısır) bloğunun İon yayı denilen Rodos-Fethiye-Bodrum üçgenine doğru 10 milyon yıldır yılda 3-5 cm büyüklüğünde bir dalış yaptığını belirterek şunları söyledi:

TARİH VERMEK İMKANSIZ

"Bu dalış şimdiden 700 km'ye ulaşmış durumda. Bu dalış 1900- 2100 kilometreye ulaştığında mağma ile karşılaşacak ve kırılacak. Bu kırılma da derinliği 30 ile 150 km derinliğinde bir depreme yol açacaktır. 7 büyüklüğünden küçük olmayacak bu sarsıntı yıkıcı olur. Zaten Ege kıyılarına bakıldığında coğrafi şekillerin bu tür sarsıntılar sayesinde oluştuğunu görürüz.

Ege sahilleri ve adalarda hissedilen ve halk arasında heyecan yaratan depremler, can ve mal kaybına neden olmadı.

ADAPAZARI'NDA DA 3.2'LİK DEPREM

Adapazarı'nda gece yarısı meydana gelen hafif şiddetteki depremde can ve mal kaybı yaşanmadı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre merkez üssü Adapazarı'nde saat 00.19'da 3.2 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Yüksek katlı binaların üst dairelerinde oturanların hissettiği deprem kısa süreli heyecan yarattı.

Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Duran, sarsıntının hemen ardından ilgili birimlerin yaptığı inceleme herhangi bir hasarın oluşmadığını belirterek, “Korkulacak bir durum yok” dedi.

VAN DA SALLANDI

Van'ın Gürpınar İlçesi'nde 3.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, depremin dün saat 19.43'te kaydedildiğini, merkez üssünün Gürpınar İlçesi'nin güneyindeki Yalınca Köyü olduğunu açıkladı. Deprem, ilçede çok hafif hissedilirken, can ve mal kaybı olmadı.

KÖRFEZ'DE DENİZ YARIM METRE ÇEKİLDİ

İzmit Körfezi'nin doğu bölglgesinde denizde yaklaşık yarım metrelik çekilme görüldü.

Sahil şeridinde belirgin olarak gözlenen deniz çekilmesi sonucu, kayalaraki midye ve diğer kabuklular ortaya çıktı. Aynı zamanda balıkçı teknesi bulunan deneyimli denizcilerden Mehmet kıyıcı, İzmit Körfezi'ndeki çekilmenin birkaç günden bu yana görüldüğünü belirterek, “Yaklaşık yarım metrelik çekilme var. Doğu ve kuzey rüzgarları estiğinde su çekiliyor. Ama rüzgâr batı ve kuzeyden estiğinde normale dönüyor. Bu tamamen denizdeki ‘gel- git' olayıdır. Bu mevsimde sık sık olur” dedi.

Denizcilerden Kazım Pehlivan da doğa olayını bilmeyenlerin tedirgin olduğunu belirterek, “Denizin çekilmesinin depremle bir alakası olduğunu sanmıyorum. Birkaç güne kadar deniz suyu eski seviyesine gelir” diye konuştu.

ÇUKUROVA VE BODRUM'DA DÜNKÜ DEPREMLER

Adana'nın Karaisalı İlçesi 3.2, Osmaniye ise 3.9 büyüklüğünde depremle sallandı. İki deprem can ve mal kaybına yol açmadı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü yetkilileri, saat 01.06’da meydana gelen Richter ölçeğine göre 3.2 büyüklüğündeki depremin merkez üssünü Adana'nın Karaisalı İlçesi olarak belirledi.

Osmaniye’de bugün saat 13.10’da meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depremin merkez üssü de Tecirli Köyü olarak saptandı. Can ve mal kaybına yolaçmayan depremler kısa süreli paniğe yol açtı.

Muğla’nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Kara Ada açıklarında, dün gece meydana gelen 3.4 büyüklüğündeki deprem ilçe merkezi ve Gökova kıyılarından hissedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, depremin cumartesi gecesi saat 22.06'da kaydedildiğini, merkez üssünün Gökova Körfezi'nde, Kara Ada ile Datça'nın Körmen Mevkii arasında olduğunu bildirdi. Deprem, Milas'ın Ören, Bodrum, Bitez ve Ortakent- Yahşi beldelerinde hissedildi. Can ve mal kaybının olmadığı hafif deprem kısa süreli tedirginliğe yol açtı.



ajanslar
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2007 Pazartesi 14:45:10
Güncelleme :8 Ocak 2007 Pazartesi 14:50:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?