19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Emekli yaşadığı yerin dışına çıkamıyor

İşçi Emeklileri Derneği'nin araştırmasına katılan 4bin 362 emekliden yüzde 45,2'si yaşadığı şehrin dışına hiç çıkmamış. 100 emekliden 86'sı tatil amaçlıgezi yapamıyor. Emekliler arada bir de olsa tatile çık-mak için maaşlarında iyileştirme yapılmasını istiyor.

Avrupa'da emekliler tatil için ülke ülke gezerken Türkiye'deki emekliler maddî şartlardan dolayı yaşadığı şehrin dışına çıkmakta zorlanıyor. Türkiye İşçi Emeklileri Derneği'nin (TİED) 4 bin 362 emekli üzerinde yaptığı araştırmada yaşadığı ilin dışına çıkmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 45,2 olarak gerçekleşti. Emeklilerin yüzde 86,4'ü ise tatil amaçlı gezi yapamıyor. TİED Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilerin aylıkları arasındaki adaletsizliğin ortadan kaldırılarak arada bir de olsa tatil yapabilecekleri bir seviyeye ulaşmasının sağlanmasını istedi. Türkiye İşçi Emeklileri Derneği aralarında İstanbul, Bursa, Kocaeli, Ankara, Konya, Sivas, Trabzon, Diyarbakır ve Van'ın bulunduğu 47 ilde 4 bin 362 emeklinin katılımıyla "Türkiye Emekli Profili Araştırması'' gerçekleştirdi. Araştırmada, emeklilere tatil yapıp yapamadıklarını ve tatil alışkanlıklarını belirlemeye yönelik sorular yöneltildi. Araştırmaya katılan emeklilerin yüzde 85,5'i, yurtdışına hiç çıkmadığını bildirdi.

Emeklilerin yüzde 14,5'i ise bu yöndeki soruyu olumlu cevapladı. Emeklilere özel otomobilleri olup olmadığı da soruldu. Emeklilerin yüzde 21,1'i otomobili olduğunu, yüzde 78,9'u ise otomobili bulunmadığını kaydetti. TİED Genel Başkanı Kazım Ergün, araştırma sonuçlarıyla ilgili değerlendirmesinde, yabancı ülkelerin emeklilerinin tatil için başka ülkelere gittiğine, hatta birçoğunun Türkiye'yi tercih ettiğine dikkati çekti. Ergün, böyle bir ortamda Türkiye'deki emeklilerin neredeyse 10'da 9'unun hayatlarında hiç yurtdışına çıkmamasının çarpıcı olduğunu söyledi. Emeklilerin neredeyse yarısının yaşadıkları ilin bile dışına çıkmamasının acı olduğunu dile getiren Ergün, "Yaşadığı dünyanın büyüklüğünden uzak, bırakın dünyayı, yaşadığı ülkenin bile varlığından bihaber yaşayan bu topluluğun, içinde bulunduğumuz Turizm Haftası'nı evinde kutladığını söylemek, abartılı olmayacaktır.'' dedi. Emeklilerin biraz olsun nefes alabilmelerini temin edecek yeni bir tedbir paketinin açıklanmasını ve emeklilerin aylıklarına seyyanen 250 TL iyileştirme yapılmasını istediklerini söyleyen Ergün, 15-22 Nisan arasında kutlanan Turizm Haftası'nda, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan, emeklilerin bu konuda yaşadıkları sorunların çözümünde desteklerini esirgememesini talep ettiklerini bildirdi.

Türkiye'dekinin aksine Avrupa'da emekliler tatil için her yıl ülke ülke geziyor. Avrupalı yaşlılar özellikle kış döneminde Antalya gibi sahil bölgelerinde otellerde uzun süre konaklıyor.

AA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 18:22:15
Güncelleme :20 Nisan 2009 Pazartesi 18:26:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?