17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Emekliye ayrılan atlar Aslanlara yem ediliyor

Hipodromlarda fırtına gibi esen yarış atlarının çoğu bakımları masraflı olduğu için hayvanat bahçesindeki aslanlara yem ediliyor. Bir dönemin şampiyon atları yaşlanıp yarışlarda koşamaz hale gelince sahiplerinin isteği üzerine veterinerlerce uyumaya (ölüme) yollanıyor.

ZAMAN gazetesinin haberini alıntılayarak aktarıyoruz:

Hipodromlarda fırtına gibi esen yarış atları emekliye ayrıldıklarında bakım masraflarının yüksek olduğundan ölüme gönderiliyor. Yarış kaybetmeye başlayan atlar sahiplerinin isteği üzerine veterinerlerce zehirli iğneyle öldürülüyor. İyi yarış çıkardığı zaman 100 milyarlarla ölçülen değerde alıcı bulan yarış atları, yeşil yonca ve parlak bir emeklilik beklerken teknik deyimiyle "uyumaya" yollanıyor.

Zehirli iğne dışındaki yöntemlerle öldürülen bazı atlar da hayvanat bahçesinde bulunan aslanlara yem ediliyor. Biraz şansı olan eski şampiyonlar ise ya parklarda çocukları eğlendiriyor ya da damızlık seçilerek bir süre daha hayatta kalabiliyor.

Ankara Hayvanat Bahçesi yetkilileri yırtıcı hayvanlara verilen etlerin at ve eşek etlerinden oluştuğunu söylüyor. Yetkililer, yem olarak kullanılan yarış atlarının veterinerler tarafından aşı yapıldıktan bir gün sonra kesildiğini ifade ediyor.

Veteriner hekim Erol Öztürk, sahibine milyarlarca lira kazandıran yarış atlarının yaşlandıktan sonra bir kenara atıldığını anlatıyor.

Meslek yaşamı boyunca hiçbir atı zehirli iğneyle öldürmediğini dile getiren Öztürk, yarış kazanamayan yaşlı atlara zehirli iğne yapılması yönünde teklif alan veteriner arkadaşlarının olduğunu belirtiyor. Öztürk, ayrıca, tedavi edilemeyecek hastalığa yakalanan yarış atlarının "uyutulduğunu" (öldürüldüğünü) kaydediyor.

Atın öldürülmesi için alınan kararın at sahibi ve birkaç veteriner tarafından verildiğini aktaran Öztürk, 500 milyon lirayı geçen aylık bakım masrafının mal sahibini bu yola ittiğine dikkat çekiyor. Bir binicilik kulübü yetkilisi ise koşmayı bırakan atların öldürüldüğünü kabul ediyor.

Atların çok hassas canlılar olduğunu belirten yetkili, performansı düşen atların bazı durumlarda çocukların eğlenmesi için parklara gönderildiğini söylüyor.

Türkiye At Sahipleri ve Yetiştiricileri Derneği Sekreteri İbrahim Gül ise bu konudaki iddiaları reddediyor. İbrahim Gül’e göre, ciddi bir problemi olmayan atlar kesinlikle öldürülmüyor ; çiftliklere gönderiliyor.

İstanbul Veterinerler Odası Başkanı Tahsin Yeşildere de yarış atlarının ölümlerinin doğal yollarla olduğunu savunuyor.
ZAMAN GAZETESİ
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2004 Pazar 15:56:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mustafa Akış IP: 88.246.125.xxx Tarih : 24.09.2006 15:11:39
Bir at sever olarak bu değerli atların ve hangi at olursa olsun lüzumu olmayan şeyler için yazık edilmesini bir atçı olarak kınıyorum.