20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

En hüzünlü bayram!

Depremin vurduğu Van'ın Erçiş İlçesi'nde oturanlar, buruk hazırlandıkları Kurban Bayramı arifesinde mezarlıklara akın edip kaybettikleri yakınlarının kabri başında dua etti, gözyaşlarına boğuldu.

Van'da 23 Ekim günü meydana gelen ve 604 kişinin ölümüne neden olan Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki deprem ardından depremzedeler Kurban Bayramı'na buruk giriyor. Depremin en ağır hasara neden olduğu Erçiş İlçesi'nde, günlük hayat normale dönmeye başlarken, ilçede oturanlar Kurban Bayramı'na buruk hazırlandı. Arife günü sabah saatlerinde çadırlarından çıkanlar, depremle, etrafını çevreleyen duvarları da yıkılan ilçe mezarlığına akın etti. Kimisi yakınlarının mezarı başında Kuran-ı Kerim okudu, kimi de yanlarında getirdikleri şekerleri mezarların üzerine koydu. Depremzedeler, akıttıkları gözyaşlarıyla yürekleri dağladı. Bazı depremzedeler de, mezarlığa gelenlere hayır için lokum dağıttı.

Yaşadıkları acılarla günleri geçirmeye çalışanların, kabirler başındaki gözyaşları sel olurken, depremzedeler, "Bu bizim için kara bayram" diye konuştu. Depremde evi yıkılıp eniştesini kaybeden Aziz Yaki, "Bu bayram, Van ve Erçiş için kara bayram. Evlerimiz yıkıldı, yakınlarımız öldü. Her şey Allah'tan ama acımız çok büyük" dedi.

ÇADIRDA BAYRAM HAZIRLIĞI
Depremzedelerin çadırlarını ziyaret eden Türk Kızılayı gönüllüleri de vatandaşlara ''bayram hediyesi'' verirken, çadır kentlerde de bayram namazı için ''çadır mescit''ler kuruldu. Çok sayıda binanın yıkıldığı ilçe merkezindeki az hasarlı kimi iş yeri sahipleri Kurban Bayramı öncesinde dükkanları açarak, işlerinin başına geçti. Çok sayıda depremzedenin ise açık buldukları dükkanlardan bayramlık kıyafet, tatlı ve lokum aldıkları gözlendi. Kimi depremzedeler ise enkaza dönen binaların arasında kurbanlık satışı yaptı.

Alışverişe çıkan kimi vatandaşların yüzlerinde, yakınlarını kaybetmenin hüznüyle yaşadıkları acı yansırken, kimileri de buruk bir bayram telaşı yaşadıklarını belirtti. Herşeye rağmen hayatın devam ettiği mesajını veren vatandaşlar, ''Depremde yakınlarımızı kaybettik ve onların acısını hala yaşıyoruz. O yüzden bayram telaşını buruk yaşıyoruz. Depremden olumsuz etkilenen çocuklarımıza hayatın devam ettiğini göstermek için bayram alışverişi yapıyoruz'' dedi.

ÜCRETSİZ TRAŞ
Bu arada Türk Kızılayı tarafından Erciş'te kurulan 3 çadır kentte hizmet veren berberler vatandaşları ücretsiz olarak tıraş etti. Bayram tıraşı olmak için sabırsızlanan bir çok kişi de sıranın kendilerine gelmesi için sabırsızlıkla bekledi. Türk Kızılayı yetkilileri, depremzedelerin kalıcı konutları yerleşinceye kadar çadır kentlerde ücretsiz olarak hizmet vereceğini bildirdi.

İlçe merkezindeki 3 çadır kentte bulunan 351 çadırda yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı öğrenildi. Öte yandan Türk Kızılayı görevlileri çadır kentlerde depremzedelerin bayram namazı kılması için ''çadır mescit''ler kuruldu.

BAYRAMLIKLAR KIZILAY'DAN
Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı, gün boyunca depremzedelere hem bayramlık gıda, hem giyim, hem de çeşitli kurumlardan gelen özel bayramlık hediyelerin dağıtıldığını söyledi.

Beşiktaşlı taraftarların gönderdiği kıyafetler ile atkı ve eldivenlerin de dağıtımı gerçekleştirdiklerini anlatan Taşlı, ''Türk Kızılayı bu sene kurbanlarını Et Balık Kurumunun Van Entegre Tesislerinde kesiyor. Taze et kutusu hazırlıyoruz ve onları 20 bin aileye dağıtacağız. Ayrıca et pişirme durumu olmayan, çadır kentlerde yaşayanlara da lokum dağıtacağız. Çadır kentlerde de pişireceğimiz bayram kavurması ve pilavları ikram edeceğiz'' dedi.

Taşlı, Trabzonspor'un da gönderdiği yardım malzemelerinin deprem bölgesine ulaştığını ve dağıtımının gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

DEPREMZEDELERİN BAYRAM MENÜSÜ
Depremzeler yarınki Kurban Bayramı'nın burukluğunu yaşarken, içlerinde bayram hevesi kalmadığını dile getirdi. Kızılay'ın kurduğu çadırkentlerde barınan depremzedele bayramın ilk günü sabah kahvaltısında, zeytin, peynir, helva, öğle yemeğinde ise kavurma, pirinç pilavı, ayran ve helva verilecek. Depremin en çok hasara neden olduğu Erciş İlçesi'ndeki çadırkentte barınan depremzedeler, "Bayram bizim neyimize, cenazesi olanın bayramı olur mu?" diye üzüntülerini dile getirdi. Çadırkentin çocukları ise bayramdan habersiz buldukları oyuncaklarla oyunlar oynayarak günlerini geçirmeye çalışıyor.

Van kent merkezinde geçen bayram evlerinde olduklarını dile getiren bayramzedeler ise, "İçimizde bayram hevesi yok. Çok buruk geçireceğiz bu bayramı. Geçen yıl bu zamanlarda evlerimizde bayram temizliği yapıyorduk. Bir yandan da tatlı yetiştirme telaşı vardı. Ama bu bayram çadırdayız. Çocuğum bayram kıyafeti almam için ağlıyor. Fakat ona bile birşey alacak hevesim kalmadı" diye konuştu. Van'da her yıl bayram öncesi arka sokaklara kurulan pazarlar bu yıl da kuruldu. Esnaf, son gün olmasına rağmen işlerin olmamasından şikayetçi. Gelen vatandaşların da kendi ihtiyaçlarını ucuza pazardan almak için geldiklerini belirtti. Depremin vurduğu Güveçli Köyü'nde ise köylüler arife gününde depremde kaybettikleri yakınlarının mezarlarını ziyaret edip dualar okudu.

BAYRAM MENÜSÜ
Kurban Bayramı'nda Ercişli afetzedelere, sabah kahvaltısında, zeytin, peynir, helva, öğle yemeğinde ise kavurma, pirinç pilavı, ayran ve helva verilecek. Öğle yemeğini Erciş'de depremzedelerle yiyecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de Yenişehir Çadırkenti'ne yapacağı ziyarette aynı menüden ikram edilecek.

...
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2011 Cumartesi 18:29:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?