20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

En tacizci meclis Finlerin

FİNLANDİYA ulusal meclisinde yapılan bir araştırma, parlamentodaki erkeklerin önemli bir bölümünün "cinsel tacizci" olduğunu ortaya koydu.

Fin meclisi Eduskunta’daki kadın milletvekillerinden üçte biri, parlamento dahilinde erkeklerin sözlü tacizine uğradıklarını, yüzde 15’i bundan daha ileri gidenler de olduğunu, yüzde 7’si ise alenen cinsel ilişki teklifi aldıklarını bildirdi. Meclisteki 680 kişi üzerinde yapılan ankete göre, cinsel eylem ve ifadelerde bulunduğu bildirilen çalışanların yüzde 40’ı erkek.

AFP, Fin meclisindeki cinsel taciz olaylarını incelemek üzere hazırlanan rapordan çıkan çarpıcı sonucu, "Finlandiyalı erkek vekiller elle taciz ediyor" başlığıyla dünyaya duyurdu. Meclis Başkanı Sauli Niinistoe ise Fin devlet televizyonu YLE’ye yaptığı açıklamada, "Umarım bütün vekiller sorumluluklarının farkındadır ve böyle davranışların kabul edilemez olduğunu anlıyordur" dedi. Sorunun diğer iş kollarında da aynı olduğunu belirten Niinistoe, "Kuralımız sıfır tolerans olacak" diye konuştu.

Dünyada İsveç’in ardından en yüksek kadın parlamenter oranına sahip Fin meclisinde, 116 erkek, 84 kadın vekil var. Meclisin yakında cinsel tacizle mücadele amacıyla yeni bir yasal düzenleme yapması bekleniyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2008 Cumartesi 14:40:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?