19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

'Endişe etmeyin, çocuğunuz dahi'

2.5 yaşında heceleyerek okumayı öğrenen ve ailesiyle birlikte köyde yaşayan 4.5 yaşındaki minik Ahmet, şimdi ablasının hikaye kitaplarını okuyor.

Karaman’ın Ayrancı ilçesine bağlı Ağızboğaz köyünde bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen 4.5 yaşındaki Ahmet’te, ailesi ve yakınları, yaşıtlarına göre bazı farklılıklar gözlemledi.

Söylenenleri şaşırtıcı şekilde aklında tutabilen ve son derece hareketli yapısıyla dikkat çeken minik Ahmet, 2.5 yaşında televizyonda gördüğü altyazıları hecelemeye başladı.

Yüzde 30 zeka üstünlüğü var

Baba Özden (37) ve anne Behiye Bayrak, yaşıtlarına göre hareketleri bazı farklılıklar gösterdiğini tespit ettikleri çocukları Ahmet ile köydeki günlük iş yoğunluğu nedeniyle ilgilenme fırsatı bulamadı.

Ancak aile, Ahmet 4.5 yaşına geldiğinde ablasının hikaye kitaplarını okumaya başlayınca, komşularının teşvikiyle, çocuklarının durumunu net olarak anlayabilmek için Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirdi.

Psikiyatri Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Rüstem Aşkın, önce Ahmet’i detaylı olarak muayene etti. Aşkın, Ahmet’te yüzde 30 zeka üstünlüğü bulunduğunu, özel eğitim görmesi durumunda üstün zekalı kişiler arasına girebileceğini söyledi.

’Endişelenmeyin, mutlu olun’

Ahmet’in, yüzbinde 3-4 kişide görülen pozitif otistik özelliği taşıdığını kaydeden Aşkın, şunları kaydetti: "Ahmet’in üstün zekalı olduğunu ve Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’ne götürmelerini, Türkiye’de sadece bu hastanede detaylı teşhis konulabileceğini söyledim...

"Onlara, bu yaşta okula gitmeden, hiçbir özel eğitim almadan bu şekilde okuyabilen bir çocuğa sahip oldukları için mutlu olmalarını, endişelenmemeleri gerektiğini belirttim. Ahmet gibi pozitif otistik çocuklar, özel bir eğitime tabi tutularak çok daha başarılı olabilir."

Yardım bekliyor

Baba Özden Bayrak ise çocuğunu Prof.Dr. Aşkın’nın tavsiyesi üzerine Ankara’ya götürüp, gerekli muayenesini yaptıracağını ancak, ekonomik gücü olmadığı için oğlunun gerekli eğitimi alabilmesi için devlet yetkililerinden yardım istediğini sözlerine ekledi.
aa
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2004 Pazartesi 17:35:40
Güncelleme :4 Kasım 2004 Perşembe 13:24:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?