22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Erciyes buzulları eriyor

Erciyes Dağı’nın erimez denilen buzullarının hızla eridiği bildirildi.

Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Bekir Çoksevim, AA muhabirine yaptığı çakılmada, 1990 yılından beri Erciyes Dağı’nda araştırmalar yaptığını, son 10 yıldan beri de dağdaki buzulları incelediğini belirtti.

Erciyes’in zirvesine yakın noktada bulunan buzul kütlesinin 10 yıl öncesine göre önemli ölçüde eridiğini gözlemlediğini kaydeden Çoksevim, şunları söyledi: "Erciyes’in buzulları son 5 yıldan beri hızla eriyor, buzul kütlesi her geçen yıl küçülüyor. Bu gelişmelerin bilimsel olarak incelenmesi gerektiğine inanıyorum. Erciyes’in karı her geçen yıl daha erken eriyor.

Buzulları da hava sıcaklığına bağlı olarak erimeye devam ediyor." Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Çavuşoğlu da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erciyes’in eteğinde Hacılar ilçesinde doğduğunu ve küçük yaştan beri Erciyes’e her fırsatta çıkmaya çalıştığını, son yıllarda buzul kütlelerinin hızlı bir şekilde eridiğine şahit olduğunu belirtti.

Uzun yıllardan beri Erciyes’e tırmandığını ve kendi branşı olmadığı halde hobi olarak Erciyes’in değişik yönlerini araştırdığını kaydeden Çavuşoğlu, "47 yaşındayım. 30 yıldan beri Erciyes’e tırmanıyorum. 600-700 metre uzunluğundaki buzul kütlesi erime sonucu 300-400 metreye kadar düştü. Erciyes’in buzulları her geçen gün eriyor" diye konuştu.

"20 TEMMUZ 1975’TE KAR ÜSTÜNDE 4 SAAT YÜRÜYEREK ZİRVE YAPMIŞTIM"

Kayserili Dağcı Ali İlik de, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 20 Temmuz 1974’te gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı anısına 1975 yılından beri her 20 Temmuz’da Erciyes’e zirve tırmanışı yaptığını söyledi. İlik, ilk tırmanışını yaptığında 4 saat kar üstünde yürüdüğünü sonraki yıllarda da yine bölüm bölüm kar üstünde tırmanış gerçekleştirdiğini ancak bu yıl ayağının kara değmeden zirve yaptığını belirtti.
Dağcı Ali İlik, şöyle devam etti:

"Kıbrıs Barış Harekatı anısına her yıl Erciyes’e zirve tırmanışı yapıyorum. 20 Temmuz 1975’te kar üstünde 4 saat yürüyerek zirve yapmıştım. O tarihten bu yıla kadar erime yavaş seyrediyordu. Ancak 33. tırmanışımı gerçekleştirdiğim bu yıl ilk defa ayağımı kara basmadan tırmanış gerçekleştirdim. Bu yılki gibi bir Erciyes’i hiç görememiştim. Karsız Erciyes’e alışamadım. Bana çok soğuk ve itici geliyor. Karlı Erciyes’i özlüyorum."

AA
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2007 Perşembe 11:45:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?