19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Eşeğe gece yarısı sezaryen yapıldı

DİYARBAKIR merkeze bağlı Övündüler Köyü'nde sahipsiz gebe bir eşek doğum yaparken ters gelen yavrusu karnında ölünce, Büyükşehir Belediyesi'nden gelen 4 kişilik veteriner ekibi gece lüks lambası ışığında sezaryen yaptı. Karnında ölen yavru çıkarılan eşek daha sonra battaniyeye sarılarak, bir hafta sürecek tedavi için Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne götürüldü.

Diyarbakır kent merkezine 30 kilometre mesafede bulunan Karacadağ eteklerindeki 500 nüfuslu Övündüler Köyü gebe bir eşeğin dramına sahne oldu. Köylülerden Şahabettin Çiftçi, 2 gün önce evinin önünde bir eşeğin doğum yapmaya çalıştığını ancak yavrusunun ters geldiğini görünce, kadınlara haber verip yardımcı olmalarını istedi. Kadınlar acılar içinde kıvranan eşeğin yavurusunu çıkarabilmek için kendi yöntemleriyle ayaklarına ip bağlayarak çekmeye çalıştıysa da başarılı olamadı. Doğum yapamayan eşeğin acı içinde inlemeleri, kısa sürede bütün köy halkının ortak sorunu haline geldi.

 

BİR BAŞKA EŞEK, ETRAFINDA DÖNÜP DURDU

Köylüler sorunu çözmek için çareler ararken, bir başka eşek de doğun yapamayan bu eşeğin etrafında dönüp durdu.

Acılar içinde kıvranan eşeğe veterinerin müdahale etmesi için köylüler, önce 179 Alo Valilik hattını aradı. Buradan 112'ye yönlendirilen köylüler. bir sonuç alamayınca olaydan gazetecileri haberdar etti.

BELEDİYE VETERİNERLERİ YARDIMA KOŞTU

Köye giden gazetecilerin girişimiyle Tarım İl Müdürlüğü'ne durum iletildi ancak oradan sonuç alınamayınca, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Veteriner Müdürlüğü arandı.

Belediye Veteriner Şube Müdürü veteriner Yılmaz Gümüş, Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi veterinerleri Akın Koçhan, Vesile Karakuş ile Diyarbakır Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Sevgi Ekmekçiler akşam karanlığında Övündüler Köyü'ne gelerek duruma müdahale etti.

LÜKS VE ARAÇ FARI IŞIĞINDA SEZARYEN

Yerde acılar içinde kıvranan eşeğin kurtarılması için harekete geçen ekip, hayvana önce iğne yaptıktan sonra bulunduğu yerde sezaryen yapılması kararı aldı.

Köylülerin getirdiği tüplü lüks lambası ışığı ve araçların farlarıyla aydınlatılan alanda doğum yapamayan eşeğe sezaryen yapılarak, karnında ölen yavrusu çıkarıldı. Yaklaşık bir saat süren operasyonun ardından eşek bir hafta süreyle tedavi için battaniyelere sarılıp kamyonete konularak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne götürdü.

`MÜDAHALE ETMESEK ÖLÜRDÜ'

Eşeği operasyonla kurtaran ekibin başkanı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri ve Gıda Kontrol Şube Müdürü Yılmaz Gümüş, eşeğin 2 yaşında olması nedeniyle doğum yapmakta güçlük çektiğini söyledi.

Yaptıkları muayenede tersg elen yavrunun anne karnında öldüğünü ve hayvanın acı çektiğini belirken Yılmaz Gümüş, "Barınağa yetiştiremezdik. Hayvandaki kasılmalardan dolayı rahminin yırtılma ihtimali gözönünde bulunuyordu. Anında orada sezaryenle operasyona karar verdik. Sezaryen başarıyla geçti, hayvan acılarından kurtuldu. Müdahale etmesek hayvan ölecekti. Onu kurtardığımız için biz de çok sevindik. Ayrıca köylülerin bu hayvan sevgisi ve duyarlılığı karşısında çok duygulandık" dedi.

Vatan
Yayın Tarihi : 10 Mart 2009 Salı 13:52:02
Güncelleme :10 Mart 2009 Salı 13:59:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?