24
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Eski banknotlar 'asfalt' olacak

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), tedavülden kalkan banknotların çevreyi kirletmeyecek şekilde imha edilmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Banknotların, asfalt ya da gübre olarak değerlendirilmesi planlanıyor.

TCMB'den alınan bilgiye göre, 1 Ocak 2005'te kullanıma geçen YTL ile birlikte eski banknotların yüzde 90'ından fazlasının merkez bankasına geri dönüşü gerçekleşti.

TÜBİTAK, eski banknotların çevreyi kirletmeden imha edilmesi yolunda TCMB'ye, kırpıntıların asfalta karıştırılarak ya da kompostlama yöntemiyle gübre yapımında kullanılarak toprağın veriminin artırılmasında değerlendirilmesi yolunda projeler sundu.

Öncelikle asfalta karıştırılması ile ilgili proje kapsamında İstanbul Asfalt Fabrikaları Sanayi Ticaret A.Ş'nin Ar-Ge Merkez Laboratuvarı'nda deneysel çalışmalar yapıldı.

Ar-Ge Şefi Mehmet Tahir Deniz, banknot kırpıntılarını asfaltta test ettiklerini vurgulayarak, "Yüzde 0.2 oranında kullanılması durumunda bir zararı olmuyor. Yüzde 0.2'nin üzerinde kullanıldıkça asfaltın kalitesi bozuluyor. Bu yüzden yüzde 0.2 oranı en iyi düzey" dedi.

TCMB yetkilileri, asfalta karıştırılmasının yanı sıra banknot kırpıntılarının kompostlama yöntemiyle bazı maddelerle karıştırılarak gübre olarak değerlendirilmesinin, karbon değeri yüksek olan banknotların bazı maddelerle karıştırılarak toprağın verimini artırmada kullanılmasının planlandığını ifade etti.
AA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2005 Cuma 12:31:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?