24
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Everest'teki çöpler temizlenecek

Çinli gönüllüler, Everest Tepesi’nin eteklerinde biriken yaklaşık 600 ton çöpü toplayacak. Tibet Dağcılık Derneği’nden bir yetkili, başkent Lhasa’da dernek üyeleri ve çevrecilerden oluşan yaklaşık 100 gönüllünün, dağın 5 bin 120 - 8 bin metre mesafesinde beş gün süreyle çöp toplayacağını söyledi.

Çalışmaların önümüzdeki pazar günü başlayacağını belirten yetkili, toplanan çöpün 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yok edilmek için Lhasa’ya götürüleceğini de belirtti.

Geçtiğimiz yıl da 24 gönüllü, 8 bin 850 metre yüksekliğindeki dağın 5 bin 120 ve 6 bin 500 metre arasındaki bölümünden sekiz ton çöp toplamıştı.

Çin ile Nepal arasındaki sınırda yükselen dağ, tırmanma faaliyetleri nedeniyle her iki taraftaki insanlar için büyük gelir kaynağı yaratıyor.
İki ülke, biriken çöpler ve insan atıkları nedeniyle dağın geçici olarak dağcılara kapatılması çağrılarına ise kulak asmıyor.

Nepal’den para cezası

Dağcılardan bütün malzemelerini ve çöplerini geri getirmesini isteyen Nepal hükümeti, getirmeyenlere 4 bin dolar para cezası kesiyor. Çin yönetimi ise böyle bir uygulamaya gitmiyor.

Yıllardır dağın temizliği için çalışan Japon dağcı Ken Noguchi, Everest Tepesi’nin Nepal tarafında kalan kısmında biriken çöp miktarının 10 ton civarında olduğunu söyledi.

Çadırlar, plastik kutular, oksijen tankları, ipler, konserve kutuları gibi malzemelerden oluşan çöpün büyük kısmı da dağın Çin tarafında kalan kesiminde birikiyor.

Küresel ısınmanın da dağın yüksekliğinin alçalmasına yol açabileceği kaygıları üzerine, Çinli bilim adamlarından oluşan bir heyet, dağın yüksekliğini yeniden ölçmek için zirveye çıktı.

Çinli bilim adamları, küresel ısınmanın buzulların erimesine yolaçtığı için yüksekliğin 1.3 metre alçaldığı sonucuna vardı.
CNNTürk
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2005 Salı 16:49:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?