30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Ezan yerine Zeki Müren şarkısı çalındı

Trabzon’da merkezi sistemden öğle ezanı yerine Zeki Müren’in bir şarkısının yayınlanması günün konusu oldu.


Dün Trabzon kent merkezinin bir bölümündeki camilerde öğle namazı vakti, merkezi sistemden ezan yerine Zeki Müren’in, ‘Geçtiğim dikenli aşk yollarında, elimden bir kırık saz geldi geçti’ şarkısını duyanlar büyük şaşkınlık yaşadı. Bu şarkının ardından başka bir parçanın da bir bölümü çalındı ve yayın yaklaşık 3 dakika sürdü. Daha sonra ise öğle ezanı okundu.

Trabzon Müftülüğü yetkilileri, olayın kendilerinden kaynaklanan bir sorun olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Ezan, Trabzon'un en kalabalık semtinde bulunan Çarşı Camisi'ndeki Müftülüğe ait 150 Mhz frekansından yayın yapan bir vericiden merkezi sistemle okunuyor. Ezan vakti geldiğinde görevlimiz sistemi açıyor. Vericinin gönderdiği dijital kod ile camilerdeki alıcılar otomatik olarak açılıp merkez yayınına bağlanıyor. Sistemin ısınması için 10- 15 dakikalık bir süre gerekiyor. Sistem kablosuz çalışıyor. Her camideki vericilere sinyal gidiyor. Bu sinyale dışardan bir frekans karışmış olabilir. Sistemimizde ezanlardan başka dosya yok. Bu nedenle buradan başka bir parça çalınması söz konusu olamaz.”

‘EZAN BEKLERKEN ŞARKI DUYDUK’

O sırada müzik sesinin duyulduğu Bahçecik Camisi’nde bulunan Selim Öztürk, duyduklarına inanamadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Ezana 1- 2 dakika vardı. Merkezi sistemde ezan okunmaya başlanmadan önce 3 kez sinyal verilir ve sonra ezan başlar. Dün de sinyal sesi duyuldu fakat ardından ezan değil de müzik yayını verildi. Cami imamı gidip sesi kesti ve ezanı kendisi okudu. Türk sanat müziği parçasıydı ama ben net olarak anlayamadım. Belki radyo frekansı karışmış olabilir.”

Yaşar Koyun ise, “Ezan beklerken birden şarkıyla karşılaşınca tüm cemaat şaşırdık. Böyle şeyler sık sık olmuyor. İlginç bir olay. Sebebini bilmiyorum” diye konuştu.

Konunun uzmanları, müzik yayınının birden çok camide duyulması nedeniyle, olayın vericiye yakın yerde çalınan bir radyo sesinin karışmasından kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2008 Cumartesi 04:33:38
Güncelleme :12 Nisan 2008 Cumartesi 04:37:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?