20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Feminist devlet istiyor

Leyla Alaton Günyeli, yaşanan tartışmalar için "Bunların çözümünü devlet politikalarının feministleşmesinde görüyoruz" dedi.

İş kadını Leyla Alaton Günyeli, toplumsal sorunların çözümüne farklı ve dikkat çekici bir yaklaşımla bakıyor. "Her alanda olduğu gibi iş dünyasında da kadının beyinsel gücünü sürekli ispatlamasına gerek kalmamıştır. Yaşanılan toplumsal sorunların, işsizlik problemlerinin, kadın - erkek eşitliği önündeki engellerin çözümünü tamamiyle devlet politikalarının feministleşmesinde görüyoruz" diyen Günyeli, ilginç önerilerde bulundu ve "feminist devlet" istedi.

Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Günyeli, bugün yaşadığımız tartışmaların ve sorunların hala homojenleşemeyen toplum yapısındaki dengesizliklerden kaynaklandığını belirterek, devletin kadına bakışının da bu sorunları derinleştirdiğini söyledi. Günyeli, Türkiye'de hala kadınların gücüne inanılmadığını düşünüyor. Toplumun yarı nüfusunu teşkil eden kadınların gücünü ve farklılıklarını değerlendirmek için hükümetlerin, bugüne kadar dönüşüm sağlayabilecek politikalar üretemediğini ifade eden Günyeli, şöyle konuştu:

KADINLAR DÜNYAYA SEBZE MEYVE SATAR

"Kadınların gücünü her alanda aktive etmek, çok farklı yaratıcılık yeteneğini enerjiye dönüştürerek akıllıca politikalar üretmek mümkün. Örneğin tarım alanı bu anlamda çok uygun bir ortam. Bu ülkeyi uçakla dolaştığınız zaman altınızda milyonlarca hektarlara ulaşan ve boşu boşuna bekleyen toprakları görürsünüz. Boş tarım arazileri kadınlara verilirse onlar, dünyanın sebzesini, meyvesini yetiştirebilir ve satarak para kazanabilirler. Kadınların işsizliğini azaltmak için tarım bence en iyi çarelerden birisidir." Türk kadınlarının girişimci olabilmelerinin önünde her türlü engelin olduğunu da vurgulayan Alaton, toplumsal ve geleneksel engeller yanında bürokratik kısıtlamaların kimi zaman kadını canından bezdirdiğini anlattı.

BÜROKRASİ İNANILMAZ

Kadınların, ataerkil düzenden dolayı tarım toprağına sahip olmasının çok zor olduğunu ifade eden Günyeli, İsviçre, Hollanda, Almanya ve Danimarka gibi ülkelerin tarım ve hayvancılıkta öne çıkmasında kadınların çok önemli rolü olduğunu söyledi. Eşinden ayrılan bir kadının soyadını değiştirmesi için bile noterden onay gerektirdiğini belirten Alaton, şunları söyledi:

"Ben, kadın için olan engellere 'derede boğulmak' diyorum. Anadolu'nun farklı yörelerine gittiğimde kadının önüne yığılan engelleri daha iyi görüyorum. Toprak dağılımı, servet sahibi olması için getirilen problemler var."

Perihan Çakıroğlu/Bugün
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2008 Cumartesi 12:49:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?