26
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Fethullah Gülen'e özel tiyatro

Özel bir tiyatro grubu, ABD’ye gidip Fethullah Gülen’in evinde özel semazen ve kukla gösterisi ile çeşitli oyunlardan kesitler sundu.

Gülen’i hem ağlatan hem güldüren gösteriyi Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı da izledi.

ANKARA Sanat Evi (Anse) adlı özel tiyatro grubunun Fethullah Gülen’in evinde gösteri yapmak için Amerika’ya özel gezi düzenlediği ortaya çıktı. Tiyatro kuruluşu burada Gülen’e özel semazen ve mehteran kukla gösterisi ile "Ortaya Karışık", "Günlük" ve "Bir mektup..." adlı oyundan kesitler sundu. Sanat Evi, 17 Ocak 2006 tarihinde Pennsylvania’da Gülen’in karşısında gerçekleştirdiği gösterinin görüntülerini de üç parça halinde Google’ın video bölümüne yerleştirdi.

ZAMAN GAZETESİ DE KULLANILDI

Sanatevi’nin Genel Müdürü ve Yapımcısı Yusuf Kulaksız, Gülen’e yönelik yaptığı açılış konuşmasında, "2002 yılında kurulurken öncelikli hedefimiz zatıalinizin huzurunda sahne almaktı. Bunu 333 olarak belirlemiştik. Huzurunuzda da 1361’inci sahnemizi koyuyoruz" dedi.

Zaman Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı da Gülen’le birlikte gösterileri izleyenler arasındaydı. Paranın gelişiminin anlatıldığı Ortaya Karışık adlı oyunda, Zaman Gazetesi de kullanıldı. Roma İmparatorluğu döneminde geçen eserin bir bölümünde oyuncu, komutanının kendisinden gazete okumasını istemesi üzerine eline Zaman Gazetesi’ni aldı. Oyuncu komutanına "Ben Zaman okuyorum. Ekrem abi buradayken de başka bir şey okuyamam" esprisini yaptı. Kulaksız, "Müsadeniz olursa önce Türkiye’de ilk defa yapılan semazen kuklası, sonra da mehteran kuklası gösterisi hazırladık. Bunlar buraya özel yapıldı" demesinin ardından gösteriler başladı. Kukla gösterilerinin ardından "Ortaya Karışık" adlı oyun sahnelendi. Gülen, bu gösteriyi izlerken sık sık tebessüm etti. Kulaksız, Gülen’e "1 saat 45 dakika oyun devam ediyor. Sonunda para için dersane açanlarla vatan için dersane açanlar esprisine bağlanıyor" açıklamasını yaptı.

GÜNLÜK OYUNU AĞLATTI

Çok konuşmayan Fethullah Gülen, Kulaksız’a ara ara oyunlar hakkında sorular sordu. Gülen’i en çok etkileyen oyun ise "Günlük" oldu. Annesinden ayrılarak Kırgızistan’a öğretmen olarak gitmeye karar veren ve orada hayatını kaybeden bir öğretmenin hikayesinin anlatıldığı eserde, gözlerini sıkça ovuşturan Gülen, oyunun sonunda gözyaşlarını tutamadı. Gülen ile birlikte odadaki izleyiciler de ağladı.

Anse, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel tiyatrolara verdiği destekten faydalanarak 2005 yılında 20 bin YTL almıştı. Anse, resim, fotoğraf ve müzik alanında da çalışmalar yapıyor.

333 ve 1361’in hiçbir anlamı yok

ANSE Genel Müdürü Yusuf Kulaksız 333 ve 1361 rakamlarının fiziki veya metafizik bir anlamı olmadığını belirtti. Hürriyet’e konuşan Kulaksız, şunları söyledi: "ABD’ye turneye gitmiştik. Oyuncu arkadaşlarımızın yüzde 80’i de Fethullah Gülen sempatizanıdır. ’Acaba huzurunda bir gösteri gerçekleştirebilir miyiz?’ diye düşündük. Kendisine talebimizi ilettik ve kabul etti. Kaldığı evde oyunlarımızdan toplam 30 dakikayı bulan gösteri sunduk."


Umut ERDEM / Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2007 Çarşamba 09:09:53
Güncelleme :7 Şubat 2007 Çarşamba 09:15:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MUSTAFA SERT IP: 85.99.53.xxx Tarih : 7.02.2007 15:31:36
Gayet normal bir olay bu.hiç anormal bir hadise değil.fakat bütün samimiyetimle şunu söyleyebilirim bir gün gelecek o insanın o muhterem insanın syn f.gülenin tiyatroları oynanacak onun hayatı sahneye konulacak büyük insanlar onun hizmetlerinden ders alacak ve bizler bu insanı daha önce neden anlamadık diyecekler.