20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Gagauz Türkü'nün şansına bak

Gagauz Türkü Sergey Sudev, Moldova toprakları içinde bulunan Gagauz Yeri Özerk Bölgesi’nin başkenti Komrat’ta yaşayan sıradan bir insandı. Üniversitede gazetecilik eğitimi alan 31 yaşındaki Sergey, 250 dolar maaşla bir yerel radyoda DJ’lik yapıyor, hasta annesine bakıyor ve evlenmeye çalışıyordu. Ancak geçen hafta yaşadığı bir olay tüm hayatını kökünden değiştirdi. 10 yıl önce internetten bulduğu ve iki defa Almanya’ya ziyaretine gittiği 56 yaşındaki amcası vefat etmiş ve tüm servetini Komratlı yeğenine bırakmıştı. Almanya’dan gelen avukatların telaffuz ettikleri muhteşem rakamı duyunca Sergey kulaklarına inanamadı.

Banker ve gayrimenkul zengini olan amcası Sergey’e tam 1.8 milyar dolar (2.9 milyar YTL) bırakmıştı. Sergey böylece, doğum yeri Komrat, Gagauzya ve Moldova’nın en zengin insanı oldu. Bir anda tüm hayatı değişen Sergey, “Annemin haberi bile yoktu. İnternet üzerinden amcamı bulup mail attım. Bana cevap yazdı ve Almanya’ya davet etti. İki kez ziyaretine gittim. Beni çok sıcak karşıladı. Birkaç defa 150 euro harçlık gönderdi. Avukatlar bana kalan mirası söylediklerinde bu şaka olmalı tepkisini verdim” dedi.

Banka hissedarı oldu


Daha düne kadar sıradan bir insan olan Sergey bir anda Komrat’ın en çok konuşulan ismi oldu. Yolda onu görenler para istemeye başladı. Kentin tüm kızları milyarder olan 31 yaşındaki Sergey’i tavlamak için çırpınıyor. Komrat Belediye Başkan Yardımcısı Fedor Gaydarcı, Sergey’in Türk kardeşlerine yardımcı olacağı inancında. Gaydarcı, “İçme suyumuz yok. Türkiye 8 milyon dolar finansmanla su getirtmeye çalışıyor ama proje tamamlanmadı. Ayrıca kentimizin lise ve yüzme havuzuna ihtiyacı var. Zamanın Türk Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel bir lise yaptırdı. Onun adını verdik. Sergey de böyle bir şey yaparsa onun adını da veririz” dedi. Komrat Üniversitesi dekanı ise hemen eksiklerin bir envanterinin çıkartılması için talimat verdi. Deutschebank’ın hissedarlarından amcasının Sergey’e mirası hisse senedi, mücevher, Almanya, İtalya ve Fransa’da gayrımenkullerden oluşuyor.

SOKAĞA ÇIKAMAZ OLDUM


Sergey önce okulundan mezun olmayı daha sonra dört yıldır birlikte olduğu sevgilisi ile evlenmeyi planlıyor. Kentin sorunlarıyla ilgili fazla bir bilgiye sahip olmadığını dile getiren Sergey, “Bu para başından beri bana baş ağrısından başka bir şey getirmiedi. Para isteyenler yolumu çeviriyor. Yoğun ilgiden dolayı artık eskisi gibi sokağa çıkamaz oldum. Sadece sigara almaya çıkıyorum milyonlarca soruyla karşılaşıyorum” diye dert yandı.

Gagauzlar kimdir?


Tek Hıristiyan Türk toplumu olan Gagauzların kökeni Selçuk Türklerine uzanıyor. Büyük bir kısmı Moldova toprakları içinde yer alan Gagauz Yeri Özerk Bölgesi’nde yaşıyorlar. Toplam nüfusları 350 bin. Gagauzlar, Oğuz Türkü kökenlidir ve Gagauz kelimesi Gök-Oğuz’dan türemiştir. Türkçe’ye benzeyen Gagauz dilini konuşurlar. Türkiye’de yaklaşık 50 bin Gagauz bulunuyor.

Vatan
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 14:48:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?