18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Galataport'ta kurula by-pass

Türkiye Denizcilik İşletmesi'nin, Karaköy'den Kabataş'a doğru 1.2 km'lik alanı kapsayan kentsel SİT alanı kapsamındaki Galataport Projesi'nde, Koruma Kurulu'nun uyarılarını dikkate almadan ve kurul kararı olmadan ihaleye çıktığı anlaşıldı.

Ayrıntıları Cumhuriyet gazetesinde MURAT KIŞLALI imzasıyla yayımlanan haberden alıntılayarak aktarıyoruz:

ANKARA - Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin (TDİ), Galataport ihalesine, İstanbul 1. Bölge Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun olumsuz görüşüne rağmen çıktığı anlaşıldı.

Koruma Kurulu yapılacak projenin ''korumacılık ilkeleri ile ters düşeceği ve spekülatif baskıları tetikleyeceği, böyle bir projenin Boğaziçi silüetinin devamlılığından ve yakın çevresindeki önemli kültürel varlıklardan da soyutlanamayacağı'' gerekçesiyle ancak ''Belli şartları yerine getirmesi halinde'' değerlendirilebileceğine karar verdi.

Buna karşın TDİ Kültür ve Tabiat Kanunu'na aykırı olarak, bu değişiklikleri yapmadan ihaleye çıktı.

Karaköy'den Kabataş'a doğru 1.2 kilometrelik sahil şeridini kapsayan Galataport Projesi alanı ''Boğaziçi mimarisinin ve tarihi İstanbul silüetinin algılandığı etkili bir coğrafi ve topografik konuma sahip'' olduğu için İstanbul 1 nolu Koruma Kurulu tarafından 7.7.1993 tarihli karar ile ''Kentsel SİT alanı'' olarak ilan edildi.


'Turizm Merkezi'


Buna karşın bölge Bakanlar Kurulu'nun 15.12.1994 tarihli kararıyla Turizmi Teşvik Kanunu'na göre ''Turizm Merkezi'' olarak belirlendi. Bu karar üzerine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan Karaköy Tophane Salıpazarı'nı kapsayan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Tophane Salıpazarı Kruvaziyer Yat Limanı'na ilişkin planlar 27 Temmuz 2004'te Koruma Kurulu'na sunuldu.

Koruma Kurulu 20 Eylül 2004 tarihinde verdiği karar ile söz konusu planların olası sakıncalarına dikkat çekerek, Tophane Salıpazarı liman projesinin ''Planı çevreleyen kıyıdaki ve silüete giren yamaçlardaki tüm kültür varlıkları ve SİT alanı dokusunun dikkate alınması, alandaki anıt yapıların ve tarihi gümrük yapılarının öne çıkarılması, mevcut ve kaybedilmiş kültür varlıklarının belgelenmesi ve restütisyon projelerinin hazırlanması, bölgedeki yapılanmanın kuzeyde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin saçak kotunu, batıda Nusretiye ve güneyde Kılıç Ali Paşa camilerini perdelemeyecek ve beden duvarları silme kotunu geçmeyecek irtifada ve silüette duvar etkisi yapmayacak'' bir proje hazırlanmasından sonra değerlendirmeye alınacağı kararını aldı.

Koruma Kurulu'nun bu kararına karşın, proje bu öneriler doğrultusunda hiç- bir düzenleme yapılmadan ve bu kez Koruma Kurulu da atlanarak onaylandı ve askıya çıkarıldı. Uygulama, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası'nın başta ''Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarında her çeşit inşai ve fiziki müdahalede bulunmak, bunları yeniden kullanıma açmak veya kullanımlarını değiştirmek yasaktır'' hükmünün yer aldığı 9. maddesi olması üzere çeşitli maddelerine aykırılık oluşturdu.

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2005 Çarşamba 03:42:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?