16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Gazinocular İş Kur'a müracaat etti

Gazinocularla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasındaki “yabancı kadın" kavgası Meclis’e taşındı. Gazinolarda çalıştıracak “yabancı kadın" bulamayan işletmeler, 20-25 yaş arasında Türk kızları bulmak için Türkiye İş Kurumu’na resmi başvuruda bulundu. Bu talep Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarını kızdırdı. Türkiye Eğlence Yerleri İşverenler Sendikası (TEYİS) avukatı Serdar Kıran, bakanlık bürokratlarının “Türk kızı" talebine tepki gösterdiğini bildirdi. Yabancıların çalışma izinlerine ilişkin Meclis’e sunulan tasarıya göre de gazinolar “yabancı kadın" çalıştıramayacak. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca TBMM’ye sunulan Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun’da değişiklik öngören düzenlemeye göre gazinolar “yabancı kadın" çalıştıramayacak. TBMM Sağlık, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nca kabul edilen metne göre, çalıştırılan personelin miktarı toplam personelin yüzde 10’unu geçemeyecek. Bu oran Çalışma bakanlığının talebi doğrultusunda yüzde 20 arttırılabilecek. Toplam 46 turizm işletmesinin bağlı olduğu TEYİS’in avukatı Serdar Kıran, tasarının bu şekilde yasalaşması durumunda, turistik gazinolarda, pek çok kurum tarafından denetlenen yabancı uyruklu kadınların illegal olarak çalışmaya başlayacağını söyledi. Kıran, “Hatta, bu kadınlar sokağa dökülüp fuhuşa sürüklenecek" dedi.

GAZİNOCULAR İSYAN EDİYOR
Antalya ve Ankara’da yapılan operasyonların ülkeye yasadışı gelen yabancı kadınların kadın satıcıların eline geçtiğinin açık göstergesi olduğunu ifade eden gazinocular, “En küçüğümüz bile ayda 43 bin YTL vergi veriyor. Bizim eğlence yerlerimize gelen kadınlar her türlü sağlık kontrolünden geçerek, sigortası yatırılarak çalışıyor. Kaldı ki sadece sahne gösterisi yapıyor" dedi. Çalışma Bakanlığı’nın yasayla ilgili bu yaklaşımını “Türkiye’de işsizlik varken, yabancıların bu tip yerlerde istihdam edilmesine engel olmak" şeklinde yorumlayan gazinocular, 20-25 yaş arasında çalışacak Türk kızı bulmak için İş Kurumu’na başvurduklarını bildirdi. Bu girişimlerine bakanlığın tepki gösterdiğini kaydeden gazinocular, 3 aydır yaptıkları başvuruların hiçbirinin değerlendirmeye alınmadığını söyledi.

KAÇAK KIZ SAYISI ARTTI
Bazı işletmelerin, çalışacak grubu kalmadığı için turist vizesiyle gelen kaçak kızlarla çalıştığını söyleyen gazinocular, “Öyle olunca tabi ki, rüşvetin önü açılıyor. Devlet kendi kazancını sokağa atıyor. Bunu anlamak mümkün değil. Burada da insanlar ekmek yiyor" yorumunu yaptı. 

'BU YASA, AB’YE UYGUN DEĞİL" TEYİS avukatı Serdar Kıran, Meclis’e sunulan tasarı ile gazinolarda yabancı istihdamının engellenmek istendiğini belirterek, şöyle konuştu: “Bu amaçlı olarak yapılmıştır. Ancak turistik gazinolarda çalışan sigortalı personel ki en yüksek olanın 23’tür, yüzde 10’u kadar yabancı çalıştırılma hususu taslağa konulmuştur. Çalışma Bakanı’nın inisiyatifin de yüzde 20 olsa dahi bu en fazla 4 yabancı demek oluyor. En küçük gösteri grubu bile 6 kişiden oluşuyor. Yani getirmeyin demek istiyorlar. Avrupa Birliği’ne girmeye çalışan Türkiye’de bu tip yaklaşımı anlamak mümkün değil. Mevzuat AB standartlarına uygun hale getirilmesi gerekirken, bu yabancılara kapıları kapatmak olmuyor mu? Maalesef bu tip yasa ile kanunsuzluğa yöneltilen gazinocular ile güvenlik güçleri karşı karşıya getirilmek istenmektedir. 

Taslağın bu şekilde yasalaşması halinde turistik gazinolarda bulunan yabancı uyruklular illegal çalışmaya başlayacak. Hatta sokağa dökülüp fuhuşa sürüklenecek."


anka
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2007 Pazar 11:20:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?