19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

GBT hatasına manevi tazminat

Cezasını çektiği halde Genel Bilgi Toplama sorgusunda ‘aranıyor’ görünen ve defalarca gözaltına alınan vatandaş, Adalet ve İçişleri Bakanlığı’nı tazminata mahkûm ettirdi

Devlet artık Genel Bilgi Toplama kayıtlarında daha dikkatli olmalı 

Cezasını çektiği halde Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulamasında ‘aranıyor’ görünen ve gözaltına alınan vatandaş Adalet Bakanlığı’nı ve İçişleri Bakanlığı’nı tazminat ödemeye mahkûm ettirdi. 

Şoförlük yaparak geçimini sağlayan C.B için ruhsatsız silah ve mermi bulundurmak suçunu işlediği gerekçesiyle yakalama emri düzenlenmişti. C. B. bir süre sonra bir kimlik kontrolünde yakalanarak cezaevine konuldu. 

Yapılan yargılama sonrası 10 ay hapis cezasına çarptırılan C.B. Mustafa Kemalpaşa Cezaevi’nde cezasını çekti. Ancak yakalama emrinin devletin kayıtlarından silinmesi o kadar kolay olmadı. Polis tarafından durdurulup hakkında her GBT sorgusu yapıldığında hakkındaki yakalama kararı göründü ve gözaltına alındı. C.B. haksız bir şekilde defalarca gözaltına alındığını belirterek Adalet ve İçişleri Bakanlığı aleyhine 3 bin YTL maddi ve 15 bin YTL de mane-vi tazminat talebiyle dava açtı.

Hizmet kusuru
Ankara 1. İdare Mahkemesi, idarelerin üstlendikleri kamu hizmetlerini gereği gibi yerine getiremedikleri için olayda hizmet kusuru bulunduğuna, davacının gözaltına alınması sebebiyle şoförlük mesleğini yapamaması sonucu uğradığını belirttiği zararını kanıtlayamaması nedeniyle maddi tazminat isteminin kabul edilemeyeceğine karar verdi. Mahkeme, hakkında kesinleşen infaz edilen hükme rağmen GBT’den silinmediği için farklı zamanlarda gözaltına alınmasından dolayı davacının duyduğu elem ve üzüntünün kısmen kabulüne ve 1000 YTL manevi tazminatın yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesi gerektiğine karar verdi.
Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı, verilen kararı temyiz etti. Dosya, Danıştay 10. Dairesi’nin önüne geldi. Ankara 1. İdare Mahkemesi’nin kararını oybirliğiyle onayan Danıştay 10. Dairesi verdiği emsal kararda şu görüşleri dile getirdi: “Savcıların yargılama görevi kapsamında yürüttükleri hizmetler dışında, yasalarla verilmiş idari görevleri de bulunduğundan, yaptıkları idari görevler nedeniyle ve bu kapsamda tesis edilen işlemlerden dolayı Adalet Bakanlığı’nın sorumlu tutulabileceği; hakkında kesinleşen ve infaz edilen hükme rağmen, Genel Bilgi Toplama Sistemi’nden silinmediği için, gözaltına alınan davacının duyduğu elem ve üzüntü karşılığı manevi tazminat ödenmesi gerektiği açıktır. Bu nedenle davacının uğradığı manevi zararın olayda hizmet kusuru bulunan davalı idarelerce tazmini gerekmektedir.”

anka
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 17:21:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?