28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Gençler aşkta değer yargıları ile çelişiyor

Üniversite gençliğinin aşka bakışını saptamak amacıyla yapılan bir araştırma, gençler ile toplumun değer yargıları arasında büyük çatışma ve çelişkinin söz konusu olduğunu ortaya koydu.

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nükhet Güz ile İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Seher Er`in araştırmasında, ``Aşk denince akla gelen en önemli sözcük nedir?`` sorusuna, gençlerin yüzde 19`u ``sevmek``, yüzde 7`si ``seni seviyorum`` yanıtını verdi.

Gençlerin yüzde 12`si aşkı ``sevmek``, yüzde 6`sı ise ``tarifsiz duygu`` olarak tanımladılar.

``Hiç aşık oldunuz mu?`` sorusuna yaklaşık yüzde 90 oranında ``evet`` yanıtı verilen araştırmada, gençlerin yüzde 49`u 1 kez aşık olduğunu belirtti.

Aşık olduğunu bildirmek için kullanılan iletişim türü sorulan gençlerin yüzde 67`sinin ``söz``ü tercih ettiğinin ortaya çıktığı araştırmada, ``Aşkta en temel duygu nedir?`` sorusuna ise sırasıyla ``sadakat``, ``heyecan``, ``bağlılık``, ``dürüstlük`` ve ``paylaşım`` yanıtları verildi.

Araştırmada, ``Türk toplumu ve aşk denince akla gelenler`` incelendiğinde, öncelikle olumsuz düşüncelerin dikkati çektiği, aşk konularının günümüzde de tabu olmaya devam ettiği kaydedildi.

Araştırmanın bu bölümünde verilen cevaplar ise sırasıyla ``aldatmak``, ``gizlilik``, ``şiddet`` ve ``kısıtlama-kıskançlık``, şeklinde sıralandı.

Araştırmada, Attila İlhan`ın ``Ben Sana Mecburum`` şiiri, yüzde 8`lik oran ile ``en iyi aşk şiiri`` ve Attila İlhan da yüzde 15 ile ``en iyi aşk şairi`` olarak belirlendi.

``En iyi aşk romanı`` olarak Shakespeare`in ``Romeo Juliet``, Ayşe Kulin`in ``Nefes Nefese``, Ahmet Altan`ın ``Aldatmak`` olarak sıralanan araştırmada, Ahmet Altan da ``en iyi aşk romancısı`` seçildi.

Araştırmada, ``en iyi aşk şarkısı`` bölümünde, ``Ah İstanbul`` adlı şarkı ilk sırada yer alırken, ``Kasımda Aşk Başkadır``, ``Titanic``, ``Romeo ve Juliet``, ``Selvi Boylum Al Yazmalım`` ise ``en iyi aşk filmi`` bölümünde üst sıralarda gösterildi.
.
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2006 Pazartesi 15:04:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?