18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Geniyle oynanmış gıdalar sağlığı tehdit ediyor

Tarım bakanı, bu gıdaların ülkeye sokulduğunu ancak sadece hayvan yemi olarak kullanıldıklarını söylüyor. Canavar Domates Platformu ise geniyle oynanmış ithal ürünlerin bebek mamasından, baklavaya, kolalı içeceklerden, yağa kadar 900 ayrı ürünle sofralara geldiğini savunuyor.

Herşey 1996’da ABD’de bir laboratuarda başladı. Gen bilimindeki gelişme, tarımın hizmetine sunuluyordu. Daha az toprakla, daha dayanıklı ürün elde etmek için domatese balık, patatese tavuk, pamuğa akrep, mısıra kolera genleri yerleştirildi.

İşlem başarılıydı, ancak...

Domatesler, balık gibi soğuğa dayanıklı, mısırlar mikrop gibi böceklere düşman hale geldiler. Bu buluş, ’yeşil devrim’ diye adlandırıldı. ABD, "dünyada açlığın sonunu getirecek yeni bir dönem" başlıyor diye lanse etti gelişmeyi. Kısa sürede 52 milyon hektar özel toprakta geniyle oynanmış ürünler yetiştirilmeye başlandı. Ama geniyle oynanmış ürünler sağlığa zararlı mı sorusuna bugüne kadar net bir yanıt verilemedi.

Ziraatçiler tedirgin

Gen transferinin tutup tutmadığı antibiyotik dayanıklılık testiyle anlaşılabiliyor. Yani bu ürünlerin tümüne antibiyotik veriliyor. Onu yiyenlerde zamanla antibiyotik, etkisiz hale geliyor.

Bazı hastalıklarda tedavi yanıtsız kalıyor. Domates yediğini zannederek aslında biraz da balık yiyenler alerjik reaksiyonlar gösterdi.

İnsanoğlu, kendi eliyle bir canavar yarattı

Dahası geniyle oynanmış tohumlar, normal tohumlara baskın çıkmaya, yalnızca ekildikleri araziyi değil, en az dört kilometre çevresini de etkilemeye başladılar.

Türkiye, genleriyle oynanmış tohumların ülkeye girmesine yasak koydu. Ancak Tüketici Hakları Derneği, bu yıl içerisinde farklı ortamlardan aldığı 20 numuneyi İsviçre’deki laboratuarlarda kontrol ettirdi. Mısırdan, soyaya bu ürünlerin genleriyle oynandığı tespit edildi.

Bakan: "Mısırda var"

Tarım bakanı, "hayvan yemi olarak ithal edilen mısırda bu özellik var" diyor. Bakan, insanlar yemiyor dese de, üretici aynı fikirde değil.

ABD’den ve Arjantin’den ithal edilen bir buçuk milyon ton mısır, Türkiye’de önce glukoz oluyor ve ardından pancardan üretilenin yarısından az fiyata şekere dönüşüyor.

Gümrükte kontrol yapılmıyor

Bu şeker, markette rafta görülen birçok ürünle sofraya geliyor. Gümrük kapılarında kontrol yapılamıyor. Yasalar, kontrolün ancak şikayet halinde yapılabileceğini söylüyor. Türkiye’de genetik ürün kontrolü yapabilen beş laboratuar var. Ancak hiçbiri Avrupa Birliği tarafından onaylanmış değil.

Tüketicinin ısrarı, Avrupa Birliği’ne bir önlem aldırdı bu yıl içerisinde. Artık Avrupa’da genetik yapısı bozulan ürünlerin üzerinde ’genleriyle oynanmıştır’ yazısı var.

Biyogüvenirlik yasa tasarısı gerekli

Türkiye’de ise biyogüvenirlik yasa tasarısı, henüz oluşma aşamasında. Gelişmiş laboratuarlar içinse beklemek gerekiyor. Türkiye, çiftçisine ektirmediği tohumların ürünlerini, gümrük kapılarından içeri girerken izlemekle yetiniyor. O ürünler, bebek mamalarına kadar girebiliyor.
kenthaber-ajanslar-istanbul
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2004 Cumartesi 10:29:55
Güncelleme :23 Ekim 2004 Cumartesi 17:29:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?