19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Genleriyle oynanmış gıdalara denetim geliyor

Türkiye, genleriyle oynanmış gıdalar için ithalatçı firmalara beyan zorunluluğu getiriyor.

32 sivil toplum örgütünün başlattığı ’gen transferine karşı canavar domates’ kampanyasını ziyaret eden Tarım Bakanı Sami Güçlü, "bundan sonra Türk insanı, yediği gıdanın geniyle oynanıp oynanmadığını bilecek" dedi.

Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerin laboratuarlarında üretilip, özellikle üçüncü dünya ülkelerine satılan genleriyle oynanmış gıdaların Türkiye’ye girişine karşı çıkmak için ’canavar domates’ kampanyasının son ayağı Ankara’da yapıldı.

Canavar domates maketinin son ziyaretçisi ise Tarım Bakanı Sami Güçlü oldu.

"Bu ürünler hayvan yemi oluyor"

Tarım Bakanı 10 gün önce ilk kez, yasak olmasına rağmen gen transferi yapılmış soya ve mısırın Türkiye’ye girdiğini açıklamıştı. Bakan, "bu ürünler hayvan yemi oluyor" diyerek tüketicinin paniğe kapılmamasını istemişti.

Geni değiştirilmiş gıdalar, Türk tüketicisine anlatıldı

Aradan geçen 10 gün, Türkiye’de sivil toplumun gücünü gözler önüne serdi. Ziraat Mühendisleri Odası, Tüketici Hakları Derneği ve Greenpeace gibi sivil toplum örgütleri, boş durmadı, il il dolaşıp geni değiştirilmiş gıdaları Türk tüketicisine anlattı.

"Türk insanı yediği gıdanın geniyle oynanıp oynanmadığını bilecek"

Kampanyanın son gününde söz veren Güçlü, "Türk insanı yediği gıdanın geniyle oynanıp oynanmadığını bilecek" dedi.

Güçlü, "ithalatçı firmaya beyan zorunlulğu getiriyoruz. Bundan sonra daha dikkatli olacağız. Gümrüklerde laboratuarlar kuracağız" diye konuştu.

Dünyada geni değiştirilmiş gıdaların 1998’den beri yaygın olarak dolaştığı biliniyor. Tavuk geni aşılanmış domates, akrep geni transfer edilmiş mısır gibi bu ürünler, hammadde olarak pazara girip, yüzlerce ürünle sofraya taşınıyor.

Bu ürünlerin zararsız olduğu henüz kanıtlanmış değil.
kenthaber-ajanslar-istanbul
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2004 Pazartesi 17:54:46
Güncelleme :2 Kasım 2004 Salı 11:35:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?