30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Gereksiz gerilim elitler arasında

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş 3 gündür Türkiye'de. TÜSİAD'ın toplantısına katılan Derviş'in ne diyeceği ekonomi çevrelerinden çok siyaset dünyasında merak uyandırdı. Çünkü kulislerde dolaşan 'yeni oluşum' senaryolarında ismi geçiyordu.


Ancak o, bu iddiaları kesin bir dille yalanladı. Siyasi sorulara cevap vermekten kaçınırken, önemli tespitlerde bulundu. TÜSİAD'ın toplantısında da dile getirdiği 'ülkedeki gerginlik' konusu bunlardan biriydi. Derviş, dün CNN Türk'te Taha Akyol'un sorularını cevaplarken sözlerine açıklık getirdi. Gerginliğin daha çok elitler arasında yaşandığını vurgularken, vatandaşlar arasında bunu görmediğini söyledi. Anadolu geleneğinin aşırı gerginliğe prim vermediğini belirten Derviş, şunları kaydetti: "Vatandaş aslında Türkiye'de çok ideolojik değil. Sanıyorum hem Osmanlı tarihinde hem Cumhuriyet tarihinde bir hoşgörü esası var. Türk insanı kolay kolay başka insanlara düşman olacak bir yapıda değil. Bu hoşgörü geleneği, bu insana sevgi geleneği Türkiye'de Anadolu'da varken buradan aşırı bir gerginliğin, bu kadar birbirinden korkmanın nedenini doğrusu anlayamıyorum. Biraz üst düzeyde geçiyor gibi. Elitler arasında oluyor gibi geliyor bana. Vatandaşta aynı gerginliği, aynı korkuları göremiyorum."

Son 5 yılda Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde ilerlediğini ve bunun sürmesi gerektiğini belirten Kemal Derviş, "Türkiye hakikaten hızlı ilerlemeye başladı. Herkes payını alamadı tabii henüz, beş yıllık bir süreç içinde. Bir başlangıç bu. Bu sürecin, büyümenin devam etmesi lazım. Yatırımların artması lazım." değerlendirmesini yaptı.

Hiçbir şekilde siyaset planım yok

Derviş, Türkiye'ye TÜSİAD'ın davetlisi olarak ve ekonomi konuşmak için geldiğini tekrarladı. Siyasete girme planı olmadığının altını çizen Derviş, Taha Akyol'un "Türkiye'ye ne zaman gelip, siyasete gireceksiniz?" sorusuna da net bir karşılık verdi: "Öyle bir planım yok hiçbir şekilde. Bu gelişimin nedeni TÜSİAD'ın daveti."

Toplumların temel yapısı arasında farklılıklar görüldüğünü; ancak Amerika'da yaşanan seçim sürecinin dikkat çekici olduğunu belirten Derviş, halkoyunun önemini anlattı: "Irkçılığın son derece yoğun olduğu bir toplumda, 1970'lerin başından söz ediyorum, babası Afrika'dan gelen ve Müslüman olan genç bir insan (Obama), aday olabiliyor. Çok güçlü siyasi aileden gelen başka bir adayı halkoyuyla yenebiliyor. Bunu eski bir Avrupa ülkesinde gerçekleştirmek o kadar kolay değil. Fakat Amerika'da bu mümkün. Bu da Amerika'nın önemli bir güç kaynağı, yani bu değişime açıklığı."

Kemal Derviş, Türkiye'nin büyüme trendini sürdürmesi gerektiğini bunun yolunun da iktidar ve muhalefetin hedefe kilitlenmesi ve inanmasından geçtiğini söyledi. Sosyo-ekonomik konularda hatta politik konularda pragmatik davranmak gerektiğini aktaran Derviş, "Çok fazla ideolojik olmadan netice getiren, başarıya ulaştıran çözümleri kullanmak. Hızlı büyüyen ülkelerin hepsinde bu var." ifadelerini kullandı.

Kemal Derviş'ten Gül'e uzun ziyaret

TÜSİAD'ın davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, dün Ankara'da bir dizi temaslarda bulundu. Önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret eden Derviş, ardından ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Nazım Ekren'le buluştu. Çankaya Köşkü'ndeki Gül-Derviş görüşmesi baş başa gerçekleşti. Ziyaret 1 saat 20 dakika sürdü. Basına kapalı görüşmeden sonra herhangi bir açıklama yapılmadı. 2005'te UNDP başkanlığına seçilen Derviş, Türkiye'ye yaptığı önceki ziyaretlerde de Gül ile görüşmüştü. Kemal Derviş, daha sonra ekonominin patronu Bakan Nazım Ekren'le bir araya geldi. Başbakanlık yeni binadaki ziyarette Ekren, UNDP'nin geçen yıl, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu ve Konya projelerini yürütürken verdiği teknik destekten dolayı teşekkür etti. Görüşmede Türkiye'nin ekonomik durumunun yanı sıra küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmaya da değinildi. Gıda fiyatlarının yanı sıra, petrol ve finans sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulunuldu. Ekren, Derviş'e 'GAP Eylem Planı' ile 'GAP Bölgesi Rekabet Gündemi' kitaplarını da takdim etti.

...
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2008 Cumartesi 04:24:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?