18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Gıdada denetimsizlik kaosu

Sağlık Bakanlığı`nca yürütülen gıda denetimi görevinin, bu iş için yeterli personel, araç, gereç ve laboratuvarı bulunmayan Tarım Bakanlığı`na devri, denetimsizlik kaosuna yol açtı. Yurttaşların miyadı dolmuş ürünleri tüketimi, açıkta gıda satışları ve zehirlenmelerin artacağı, merdiven altı işletmelerin mantar gibi çoğalacağı belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı, gıda denetimini yapması için 500 çevre sağlığı teknisyenini gelecek hafta Tarım Bakanlığı`na devredecek. Böylece Tarım Bakanlığı, daha önce Sağlık Bakanlığı`nın 44 bin personelle yaptığı dönetimleri 500 personelle yürütecek. Tarım Bakanlığı`nda gıda denetimi için yeterli personelin yanı sıra bunun için gerekli araç, cihaz, ekipman ve laboratuvarı da bulunmuyor. Ayrıca gıda denetimin yapacak personelin en az 5 yıl bu alanda çalışması ve uzmanlaşması gerektiği belirtiliyor.

HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE

Gıda denetimlerinin yapılmamasının halk sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çeken uzmanlar, bunun miyadı dolmuş ya da mevzuata aykırı üretilmiş ürünlerin yaygınlaşması, gıda maddelerinin açıkta satılması, gıda zehirlenmeleri ve merdiven altı işletmelerin sayısını artıracağını bildiriyor.

``Türkiye`de artık gıda güvenliği yok`` görüşünü dile getiren uzmanlar, devir protokolün imzalanmasının üzerinden 14 ay geçmesine karşın gıda denetleyicisi çevre sağlığı uzmanlarının görevlendirilemediğine dikkat çekiyorlar. Uzmanlar, Tarım Bakanlığı`nın Gıda Kanunu gereği 22 kanun çıkarması gerektiğini, ancak şimdiye kadar 3 yönetmelik taslağının hazırlanabildiğini belirtiyor. Ayrıca 5179 Sayılı Gıda Kanunu`nda gıda denetiminin hangi merci tarafından yapılacağı belirtilmiyor.

``TARIM BAKANLIĞI`NA YARDIM EDİN`` GENELGESİ

Bu arada Sağlık Bakanı Recep Akdağ imzasıyla il sağlık müdürlüklerine gönderilen genelgede, genel sağlığın korunması ve halk sağlığını ilgilendiren acil durumlarda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile koordineli bir şekilde gıda kontrol hizmetlerinin yürütülmesi istendi.
ANKA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2004 Çarşamba 13:54:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?