26
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Göçlerine uluslararası koruma

Göç yolunu, uluslararası koruma ile aşacaklar

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde koruma altına alınan kelaynakların göçü bu yıl uluslararası koruma eşliğinde gerçekleştirilecek. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için yer değiştirmelerine izin verilmeyen kuşlar, daha önce kontrol altında 2 kez göç etmiş ancak şartlara uyum gösteremeyerek telef olmuştu.

Türkiye'de sadece Birecik'te yaşayabilen kelaynak neslinin devamını sağlamak için 3. defa göç yolculuğu yaptırılacak. 16 yıl boyunca göçlerine izin verilmeyen kuşlardan 5'i ilk kez 2 yıl önce yola çıkmış ancak İsrail yakınlarında ölü bulunmuştu. Geçen yıl giden 1'i yavru iki kelaynak ise Ürdün'de zirai ilaçlardan zehirlenmişti.

Kelaynakların başarıyla yerlerine ulaşması amacıyla bu yıl uluslararası koruma yöntemi geliştirdiklerini belirten Doğa Derneği Şanlıurfa Bölge Sorumlusu Turan Çetin, güzergâh üzerindeki ülke yetkilileriyle iletişim halinde olacaklarını bildirdi. Tecrübeleri doğrultusunda göç yolundaki iklim değişikliği ve tehlikeler hakkında bilgi sahibi olduklarını anlatan Çetin, şunları söyledi: "2 yıl önce sırtlarına GPRS (uydu takip cihazı) takılan kuşları izledik. Bir noktada hareketsiz kaldılar. Suriye'deki Doğa Derneği yetkililerini arayıp yerlerini söylediğimiz kuşlardaki cihazları kontrol etmelerini istedik. Bu yıl daha farklı bir çalışma yapacağız. 2 veya 3 kuşu tekrar göçe göndereceğiz. Artık göç rotasını öğrendik. Şimdi 'türü daha iyi nasıl koruyabiliriz'in çalışmalarını yapıyoruz." Şu anda Birecik'teki üretme istasyonu'nda kafeslerde tutulan ve sayıları 100 civarında olan kelaynaklar, bu ay içerisinde doğal ortama bırakılacak. Ağustos ayına kadar üreme ve diğer faaliyetleri teleskop yardımıyla gözlemlenecek. Daha sonra tekrar kafeslere alınacak kelaynakların 6 aylık süreçte yaşadıkları gelişmeler Doğa Derneği yetkililerince analiz edilecek.

 

Zaman
Yayın Tarihi : 3 Mart 2009 Salı 00:21:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?