29
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Göçmenlere dil şartı

Göçmenlerin iç içe yaşayıp, cemaatleşmesinin önüne geçmek amacıyla Almanya ve İngiltere'den sonra Fransa da dil bilmeyene vize vermeyecek..

Fransa'ya "aile birleştirme projeleri" kapsamında gelen göçmenler, önce anavatanlarında dil kurslarına katılacak ve sınavdan geçecek. Göçmen ve Entegrasyon Bakanlığı'nın doğruladığı habere göre dil bilme mecburiyeti, göçmenlerin içine kapanması, iç içe yaşamaları ve cemaatleşmelerinin önüne geçmeye yardımcı olacak. Göçmen ve Entegrasyon Bakanı Brice Hortefeux, "Dil bilmek çok önemli. Bu, entegrasyonu sağlayan en önemli araç" dedi. Aralık ayı başında çıkacak kararname, Fransa'da yaşayan Türkleri de yakından ilgilendirecek. Fransa konsolosluklarının yardımıyla açılacak olan kurslar, bazı frankofon (Fransızca konuşan) ülkelerde ise dil öğreten bir resmi kurum aracılığıyla gerçekleştirilecek.

HER TÜRLÜ ZORLUK...
Ancak, savaş ya da doğal afet yaşanan bölgelerde bu çeşit kurslardan istifade edilemeyeceği için göçmenlerin çıkışının çok güçleşeceği vurgulanıyor. Avrupa Hukuku, aile birleştirme hakkını tanıyor. Bununla birlikte, aile birliği vizesi almak için dil bilme şartının getirilmesi göçmenlerin işini zorlaştıracak görünüyor. Kararnameye göre, basit bir Fransızca bilgisi yeterli olacak. Kültürel sorulara gelince, "Fransa'da bir kadın kocasının izni olmaksızın çalışabilir mi?" benzeri soruların sorulacağı öne sürülüyor. 16 yaşından küçükler ile 65 yaşından büyükler ve Fransa'da en az bir yıl yüksek öğrenim görmüş olanlar sınava tabi tutulmayacak.

Sabah
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 17:56:46
Güncelleme :4 Kasım 2008 Salı 19:18:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.253.70.xxx Tarih : 1.11.2008 22:44:56

bak bak göçmenler cemaatleşmesin fıransa içersinde eriyip gitsin ve kendi dillerini konuşmasın diye dil şartı getiriyor bize kütçe eğitim ana dil diye dayatan ab ülkesi değilmi bu ülke nerde halkların özgürlüğü 100 yıl önce kürtleri ayaklandırmak için ilk kürt enstütüsünü kuran ve orta doğudan getirdiği ermeni kırmaları osmanlı ve anadoluda sürekli isyan çıkartan fıransa aynı ayrılıkların ayaklanmaların kendisinde olmaması için içersinde yabancı unsur istemiyor ama kendi kabul etmediği her şeyi bize dayatıyor