29
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Göllerde su seviyesi düştü

Ankara'nın Gölbaşı İlçesi'ndeki Mogan ve Eymir göllerinde su seviyesi düşmeye devam ediyor. Kızılırmak Kesikköprü hattından bırakılan suya rağmen Mogan Gölü'nde 80 santimetre, Eymir Gölü'nde ise 1 metreye kadar su seviyesinin düştüğü belirtildi.

Bu arada su seyivesinin düşmesiyle birlikte göllerin yüzeyleri yosun ve kamış atıklarıyla dolmaya başladı. Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Derneği (Göl-Der) Başkanı İsa Ömercan, Kızılırmak suyu ile Mogan Gölü'nün bataklıktan kurtarılması için bir umudun doğduğunu belirterek, "'cansuyu' olarak nitelendirilen Kesikköprü Hattı'ndan bırakılan suya rağmen göldeki buharlaşmanın önüne geçilemedi ve göldeki su seviyesi hızla azalmaya devam ediyor" dedi.

Göle verilen su borularından sulama tankerlerin su aldığını kaydeden Ömercan, bu durumun Mogan Gölü'ne su girdisini azalttığını, göldeki buharlaşma ve oksijen yetersizliğinin balık ölümlerine neden olabileceğini söyledi.

Eymir Gölü'nün şu anda kaderine terk edildiğine dikkat çeken Ömercan, "Su kaynağı olmayan Eymir Gölü'nün kıyı bölgelerinde oldukça fazla çekilmeler görüldüğü gibi, belli bölgelerde de göl canlılarının atıkları ile yosunlar birikti. Eymir Gölü'nde su rengi heran yeşile dönüşebilir, her an balık ölümleri olabilir. Bu nedenle Eymir Gölü'ne yönelik acil bir kurtarma planı oluşturulmalıdır" diye konuştu.

Öte yandan, gölde suların çekilmesi, göldeki atıkların da yüzeye çıkması sorununu beraberinde getirdi.

Gölbaşı Belediye Meclis Üyesi Hürriyet Ergezer, Özel Çevre Koruma Kurumu Projesi kapsamında Gölbaşı Belediyesi'nin gölün yüzeyindeki atıkları topladığını, temizlik çalışmalarının Atatürk Sahil Parkı ile Ankara Vilayet Evi Sosyal Tesisleri arasındaki bölgede yürütüldüğünü söyledi.

DHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 09:49:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?