17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

GORA artık vizyonda

Anadolu’nun turistik kentlerinden birinde tüccarlık yapan bir adam (Cem Yılmaz) uzaylılar tarafından kaçırılıp onların dünyasına götürülür. Adamımız, canını dişine katıp gezegenden kaçmak için uğraşır. Bunun için de uzaylı Komutan Logar’a (Cem Yılmaz) karşı mücadele vermesi gerekecektir.

Komedi / bilim kurgu filmi ‘G.O.R.A.’, tüm Türkiye’de rekor sayıda kopyayla (215), toplam 420 sinema salonunda seyirciyle buluştu. Filmin, yarattığı ‘efsane’ nedeniyle, seyirci rekoruna koşacağı öngörülmekte.
Film, Fransa, Belçika, Almanya, Hollanda, İsviçre, Avusturya, İngiltere, Danimarka ve İsveç’te de 125 kopyayla gösterime girdi.

Cem Yılmaz’dan 4 rol
‘G.O.R.A.’da Cem Yılmaz iki farklı başrol karakterinin (Arif ve Komutan Logar) yanı sıra, ‘Erşan Kuneri’ ve ‘Komutan Kubar’ adlı karakterlere de can veriyor.

ANTALYA’DAKİ HAYALİ GEZEGEN...
Antalya Film Platoları’ndan G.O.R.A. mekanını yaratmak için hayali bir gezegen inşa edildi. Dekor çalışmaları 7 farklı atölyede filmin çekimleri boyunca devam etti. Bu çalışmalar boyunca 56 ton profil, 7 ton sac, 425 m3 poliüretan, 1200 m2 platsit levha, 6000m2 sunta, 3000 adet floresan lamba kullanıldı.

Bütün bu malzeme ile 8000m2 alana yayılmış 24 farklı mekan yaratıldı. Mekanlar 360° lik çekimlere uygun olarak tasarlandı.
Mekanların yaratılması için yeni yöntemler icat edildi. G.O.R.A. gezegeninin küresel formlardaki mekanları, meteoroloji balonları ile hazırlandı. Sıcaklık değişimlerini ölçmek için kullanılan meteoroloji balonları şişirildi ve üzerleri poliüretan ile kaplandı.

Antalya Film Platoları’nda sadece hayali bir gezegen dekoru oluşturulmadı. 3 farklı dönemi anlatan çekimler gerçekleştirildi. Filmin hikayesi gereği 1789, 1980 ve 2000 yılını anlatan Dünya ve G.O.R.A. dekorları hazırlandı.

Filmin gemi personeli, kaçırılan Dünyalılar ve Atıkkent sahneleri ile Plakumant (G.O.R.A.’lı asker) rolleri için de kalabalık bir yardımcı oyuncu kadrosu rol aldı. Gemi personeli, Antalya’daki tatil köylerinin yabancı animatörleri arasından seçilen 25 kişi tarafından canlandırıldı. Filmde toplam 2000 oyuncu ve yardımcı oyuncu rol aldı.

Filmin Dünya’nın dört bir yanından kaçırılmış, çeşitli ırklardan insanları canlandıran oyuncularının yanı sıra, çeşitli ülkelerden de kamera arkası ekibi vardı. Dijital efektleri gerçekleştiren ekipte 3 Fransız, 1 Meksikalı, 1 İngiliz ve 1 Amerikalı yer alıyordu.

Murat Şengül önderliğindeki 9 kişilik özel mekanik efekt ekibi, hem dekor hem de kostümler üzerine uygulanan çeşitli araçlar kullandılar. Filmin 7 farklı sahnesinde uçma efektleri yarattılar. Filmin çekimleri bittiğinde, neredeyse 3 sinema filmi oluşturacak kadar malzeme çekilmişti.
Ömer Faruk Sorak, Çağrı Türkkan ve Mustafa Preşeva ile daha çekimler devam ederken, platoda kurulan bir kurgu seti ile montoja başlandı. Yaklaşık 2000 saat süren kurgu çalışmalarının sonunda G.O.R.A. son halini aldı.

POST PRODÜKSİYON SÜRECİ
G.O.R.A.’nın yalnızca konusuyla değil, yapım tekniğiyle de bir ilk olması hedeflendi. Filmde yer alan gerçek mekanlarla 2 ve 3 boyutlu efekt birleşiminin sonuçlarını en doğru şekilde beyaz perdeye yansıtmak amacıyla, dijital ortamda gerçekleştirilen post-prodüksiyon sürecine Haziran 2004’te başlandı.

Sinemaj’ın yeni kurduğu altyapı sayesinde, ilk kez bir sinema filminin tamamı ülkemizde HD telesine edildi. Sıkıştırmasız HD çözünürlükte görüntü taşıyan Vodoo bantlarla, filmin görsel efektlerinin hazırlandığı Sinefekt ve ABT’ye nakledildi. Sinefekt ve ABT’de Temmuz 2004 tarihinde başlayan yoğun bir çalışma sürecinde, filmin Görsel Efekt Süpervizorluğunu yapan Kıvanç Baruönü ve Post Prodüksiyon Süpervizörü Defne Deliormanlı’nın gözetiminde 1000’e yakın 2D ve 3D efekt uygulaması yapıldı.

Ekim 2004’e kadar devam eden bu süreçte, 2 inferno, 2 flame, 1 HD somek, 3 combustion kullanılarak 5000 saate varan 2D compositing çalışmalarını, Sinefekt’in görsel efekt direktörü Merih Öztaylan liderliğinde farklı ülkelerden gelen 11 kişilik bir ekip gerçekleştirdi. Aynı zamanda Sinefekt’in 3D animasyon ekibi, filmde yer alan “uzay gemisi”, “Gora gezegeni”, “savaş gemileri”, “alev topu” gibi 3 boyutlu görselleri hazırladı.
Gece ve gündüz “G.O.R.A. Şehri” dış sahneleri için 3d materyallerle birleştirilmek üzere 5.000 pixele varan ebatlarda 16 farklı mattepainting oluşturuldu.
Ses tasarımı Erkan Altınok tarafından ABT’de gerçekleştirilen, müzikleriyse Ozan Çolakoğlu tarafından hazırlanan filmin final miksajı ve Dolby 5.1 miksajı İmaj Stüdyoları’nda yapıldı.
Dijital post prodüksiyon çalışmalarının sonunda Arri Lazer’le yeniden negatife transfer edilen laboratuvar çalışmaları Sinefekt’te gerçekleştirildi.

Cem YILMAZ
(Senarist)
(Arif-Kom.Logar-Erşan Kuneri-Kom.Kubar)
G.O.R.A.’nın senaryosunu yazan ve başrolünde oynayan Cem Yılmaz, 1973’te İstanbul’da doğdu. 1992 yılında Leman dergisinde karikatür çizmeye başladı. 1995 yılından itibaren tek kişilik gösterisi ile 2500’e yakın performans gerçekleştirdi.

‘CMYLMZ’ isimli tek kişilik gösterisi hala devam ediyor. 1996’dan itibaren rol aldığı reklam kampanyalarının metin yazarlığını da kendisi yapıyor. 1998 yılında senaryosunu yazdığı “Her Şey Çok Güzel Olacak” filminde başrolü oynadı ve gişe rekortmeni ‘Vizontele’ filminde, Fikri karakterini canlandırdı.

Cem Yılmaz G.O.R.A.’nın senaryosunu yazdı. Filmde dört karakteri canlandırdı.

Ömer Faruk SORAK (Yönetmen)

1964’te Ankara’da doğdu. 1986’da Ankara Ünivesitesi basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. 1987-1990 yılları arasında TRT’de kamera asistanlığı, 1990-1995 arasında ise kameramanlık yaptı. ‘Kurtuluş’, ‘Yayla Türküsü’, ‘Sahte Dünyalar’ adlı dramaları çekti.
‘Süryaniler’, ‘Güllerle Karanfil’, “2000’e 10 Kala Türkiye” adlı belgeselleri yaptı. 1995’ten itibaren görüntü yönetmeni ve yönetmen olarak serbest çalıştı.
1997’de Böcek Yapım şirketini kurarak birçok reklam, video, klip, TV programı, belgesel ve sinema filmine imzasını attı.
‘Asansör’ filminin görüntü yönetmenliğini üstlendi ve ‘Vizontele’ filminin yönetmenliğini Yılmaz Erdoğan’la paylaştı.
gora internet sitesi
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2004 Cuma 11:08:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?