21
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Görenler ve görmeyenler aynı kitabı okuyacak

Belçika’da hem görme engelliler hem de görme sorunu olmayanlar tarafından okunabilen kitap basıldı.

Hem Latin alfabesi hem de görme engellilerin kullandığı Braille yazı sisteminde basılan kitap, Belçika’daki ’mucitler fuarının’ gözdesi oldu.

Çocuk hikayelerinin bulunduğu kitap Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen ’Evreka 2004’ fuarında tanıtıldı. Kitap, tam anlamıyla çift kullanımlı.

Hem görme engelliler, hem de görme sorunu bulunmayan kişiler bu kitabı rahatlıkla okuyabiliyor.

Görme engelliler okuyabilmek için Braille yazı sistemini kullanıyor. Bu sistemde, görme engelliler parmaklarıyla harfleri simgeleyen kabartmalara dokunarak okuyor.
Kabartmalar, resimlerle birlikte kullanılıyor

Kabartmalar, bu kitapta gerçek yazı ve resimlerle birlikte kullanılıyor. Görme engellilere göre, Belçikalı Tony Cavaleri’nin bu buluşu gören-göremeyen ayrımını ortadan kaldıracak.

Görme sorunu bulunmayanlar artık görme engellilerin dünyasına girebilecek. Tam tersi de geçerli. Örneğin görme engelli bir anne, hiçbir sorunu bulunmayan çocuğuna kitaptakı hikayeyi anlatabilecek, çocuk da resimleri görecek. Yani bu buluş, sosyal anlamda da insanları birbirine yakınlaştıracak.

Bu buluşun eğitim alanında da yarar sağlaması bekleniyor. Bu teknolojinin her türlü kitaba uyarlanması halinde, gören ve göremeyen çocukların ayrı ayrı ders kitapları okumasına, ayrı ayrı okullara gitmesine gerek kalmayacak.
aa
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2004 Cumartesi 10:20:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?