22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Görüntülü chat'e talep patladı

Başbakan Erdoğan'ın da kullandığı Microsoft'un haberleşme ağı Messenger (MSN) kullanıcılarının sayısı gelişen teknoloji ve düşen erişim fiyatları sayesinde her geçen gün artarken, kullanıcılar bu durumdan oldukça memnun. Türkiye'de son 2,5 yılda Messenger kullanıcısı sayısı dörde katlanarak 2,5 milyondan 10 milyona çıktı.

Tıpkı Başbakan Erdoğan gibi Amerika'da yaşayan oğlunu ve torunlarını ancak internetten izleyebilen Fatma Hanoğlu da bu kullanıcılardan birisi. 50 yaşındaki Hanoğlu, telefon konuşmalarının duyguları aktarmakta yetersiz kaldığına inanıyor. İnternet sayesinde evladının ve torununun iyi olduğunu kendi gözleriyle görebildiğini söyleyen Hanoğlu, "Torunumun büyüdüğüne böylece şahit oluyorum." diyor. 'Webcam'ın yalnızca görüntü imkanı sağlamadığını, aynı zamanda fotoğraf makinesi gibi de kullanılabildiğini hatırlatan Hanoğlu, bu sayede torununun fotoğraflarını yakın akrabalara da gösterebildiğini anlatıyor.

İnternet üzerinden görüntü ve ses iletimini sağladığı için 'webcam' olarak isimlendirilen kameraların fiyatları teknolojide yaşanan hızlı değişim sayesinde giderek düşüyor. Satışa ilk sunulduğu dönemlerde pahalı olan webcamların fiyatı şimdilerde 13 yeni liraya kadar geriledi. Kablosuz modellerinin bugün büyük ilgi gördüğü webcamların yaygınlaşmasını sağlayan bir diğer önemli faktör de hızlı internet bağlantısı (ADSL) fiyatlarının giderek düşmesi. Birçok kullanıcının ayda 29 yeni lira ile telefondan bile daha ucuz olan bu haberleşme aracına yönelmesine neden oluyor. Webcam sayesinde birbirinden kilometrelerce uzaktaki akrabalar birbirleriyle hasret giderme imkanına kavuşuyor. Buna zemin hazırlayan Microsoft şirketinin verilerine göre Türkiye, 21,5 milyon aktif kullanıcıyla Amerika ve Brezilya'nın ardından dünyanın üçüncü büyük Messenger kullanıcısı.

Messenger Türkiye yetkilileri, internet ortamında haberleşenlerin sayısının iki yılda dörde katlandığını söylerken, Türkiye'de günde ortalama 600 milyon e-postanın gönderildiğini ifade ediyor. Sadece haziran ayında Messenger'da toplam 3,5 milyar adetlik konuşma penceresinin açıldığı Türkiye'de kullanıcıların listelerinde ortalama 106 kişi yer alıyor. Bu ortalamanın Avrupa'da İspanya'dan sonra ikinci olduğunu kaydeden MSN Türkiye yetkilileri, halen 7,5 milyon bilgisayarın bulunduğu ülkemizde sayının artmasıyla birlikte bu rakamların daha da büyüyeceği tespitinde bulunuyor

Ajanslar
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2007 Salı 06:37:12
Güncelleme :4 Eylül 2007 Salı 06:46:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?