18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Güneydoğu'da çöl fırtınası

Suriye üzerinden kalkan toz bulutu, Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Batman’ın üzerine kabus gibi çöktü. Şanlıurfa’da nefes almakta güçlük çekiliyor. Diyarbakır’da uçak seferleri aksadı. Mardin’de toz bulutunun ekinleri de kötü etkileyeceği belirtiliyor.

Sahra Çölü’nü aşarak Suriye üzerinden Şanlıurfa’ya gelen ve giderek etkisini artıran toz bulutu, gökyüzünü gri ve kahverengi renge bürüdü. Görüş mesafesini 1 kilometrenin altına düşüren toz bulutu nedeniyle bazı kişiler nefes almakta güçlük çekti. Araçların da üzeri tozla kaplanırken görüş mesafesinin düşmesi yüzünden kentin çeşitli noktalarında maddi hasarlı kazalar da meydana geldi. Bazı bölgelerde yağmurun başlamasıyla birlikte toz, çamura dönüşüp yağdı.
Toz bulutu Mardin ve ilçelerinde etkili oldu. Toz bulutunun özellikle astım hastaları, yaşlılar ve çocukları etkileyip baş ağrısına neden olabildiğine dikkati çeken uzmanlar, vatandaşlara mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalarını önerdi. Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan toz bulutunun ekinleri olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Diyarbakır’da etkili toz bulutu nedeniyle, İstanbul-Diyarbakır seferini yapan Sun Express Havayolları’na ait uçak kente iniş yapamadı. Diyarbakır’dan İstanbul’a gidecek yolcular da sefer iptal edildiği için gidemedi.
Meteoroloji yetkililerinin verdiği bilgiye göre Mezopotamya Ovası üzerinde yoğunlaşan toz bulutu birkaç gün daha etkisini sürdürecek. Şanlıurfa Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’ne göre Suriye sınırındaki illerde toz bulutu 13 ayda 24 kez etkili oldu, bu sayı uzun yıllar ortalamasını aştı. Güneyden esen rüzgârların taşıdığı toz bulutlarının temel nedeni yağış azlığı, toprağın çok kuru ve ufalanmış olması.

 

 

 

Radikal
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2009 Çarşamba 23:22:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?