15
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Gurbetçilerin ruh sağlığı bozuk

Almanya’daki Türklerin psikolojisinin bozulduğu, depresyon ve psikosomatik hastalıkların Türkler arasında yoğun olarak görüldüğü belirtildi.
Deutsche Welle’e göre, Almanya’da yaşayan Türklerin büyük çoğunluğu ciddi psikolojik sorunlar yaşıyor. Münih kentinde çalışan psikyatr Dr. Elif Cindik, depresyon ve psikosomatik hastalıkların Türkler arasında yoğun olarak görüldüğünü belirtti.
Dr. Cindik, birçok Türkün psikolojik sorunlar yaşadığının farkında bile olmadığına dikkat çekerken “Hastalığı çok farklı anlatabiliyorlar. Mesela, vucüdunda bir sürü semptom buluyor ama aslında depresyon yaşıyor. Ama depresyonu depresyon olarak görmüyor” dedi. 

Yoğun ruhsal sorunların nereden kaynaklandığını da anlatan Dr. Elif Cindik, “Bir göçmen kökünden koptuğu zaman tabii ki sorunlar yaşıyor. Yeni geldiği yere adapte olmak ama aynı zamana asimile olmamak, ailesini, örf ve adetlerini korumak gibi zorluklarla karşılaşıyor” değerlendirmesini yaptı. 

İLK KUŞAKLAR DAHA SAĞLIKLIYDI
Ancak kuşaklar arasında da belirgin farkların olduğunu anlatan Cindik, “İlk gelen kuşaklar daha sağlıklıydı çünkü buraya gelmeden önce ciddi muayenelerden geçti. Ruh hastalıkları olan veya herhangi bir şekilde düzgün çalışamayacak olanlar zaten Almanya’ya alınmadı” şeklinde konuştu.
Dr. Cindik, son dönemlerde Almanya’da okullarda göçmenlerin karıştığı şiddet olaylarının artmasında da hem ebeveyn hem de gençlerin psikolojik sorunlarının etkili olduğunu söyledi. 

DİL SORUN YARATIYOR
Ruhsal rahatsızlıkların üstesinden gelinebilmesi için profesyonel yardıma ihtiyaç olduğunu vurgulayan Dr. Cindik, buna karşın Almanya’daki Türklerin, dile yeterince hakim olmadığı, psikolog veya psikyatrıların da hastaların geldikleri kültürü yeterince tanımadıklarını belirtti.
Anka
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2007 Perşembe 23:17:55
Güncelleme :6 Nisan 2007 Cuma 09:10:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?