18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Hafta sonu hava açıyor

Türkiye’yi etkisi altına alan soğuk ve karlı hava, Cumartesi günü doğu bölgelerimize kayarken, pazar günü yurdu terkediyor. 8 derece düşen hava sıcaklığı hafta sonu batı bölgelerimizden başlayarak biraz artacak.

 
Kar yağışı yarın devam edecek. Doğu Marmara(İstanbul, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da şiddetli kar yağışı ile birlikte karayel ve poyraz fırtınalı bir gün geçirirken, kuvvetli buzlanma ve don bekleniyor. Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Hakkari çevresinde yağmur görülürken, Marmara’nın batısı, Ege ve Batı Akdeniz parçalı bulutlu.


Cumartesi günü kar yağışı Batı ve Orta Karadeniz’in kıyısı ile Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’da sürecek. Ege ve Batı Akdeniz’de güneş kendini gösterecek, diğer bölgelerimizde gökyüzü parçalı bulutlu. İç bölgelerde kuvvetli buzlanma ve don yine etkili...

Pazar günü Muğla civarında yağmur bekleniyor, Doğu Karadeniz çok bulutlu, diğer bölgelerimizin tamamı parçalı bulutlu bir gün geçirecek. Bütün bölgelerimizde sis görülecek...

Anadolu yakasında kar başladı

İstanbul’un Anadolu yakasında ve yüksek kesimlerinde sabahın erken saatlerinde başlayan kar yağışı öğle saatlerine dek aralıklarla sürdü. Kar yağışı özellikle Şile, Kemerburgaz, Beykoz sırtları ve Kilyos’ta etkili oluyor.
Bu arada belediye ile Valiliğin uyarıları sonucu, İstanbullular bugün araçlarını trafiğe çıkartmadı ve ulaşım hafta içi olmasına karşın Pazar günü kadar rahat sağlandı.
Belediye kriz merkezinde yağışla ilgili gelişmeler sürekli izleniyor. Kar yağışının İstanbul’u teğet geçip beklendiği gibi acil bir durum yaratmama ihtimali öne çıkıyor.

Etkili yağış öğle saatlerinde

İstanbul’da özellikle Boğaz hattı ve Anadolu Yakası’nda etkili olması beklenen kar yağışının bugün öğle saatlerinde başlayacağı tahmin ediliyor.
İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, hava sıcaklığında 8 derecelik bir düşüş meydana geldiğini belirterek, kar yağışının rüzgarın karayele dönüşmesiyle öğle saatlerinde başlayacağını, akşam saatlerinde de özellikle Boğaz hattı ile Anadolu Yakası’nda etkili olacağını açıkladı.
İstanbul’da kar yağışı yarın öğle saatlerinde etkisini kaybedecek ve 27 Kasım Cumartesi gününden itibaren de hava sıcaklığı artacak.
Bugün akşama kadar Trakya dışında Marmara’nın tamamı, İç Ege, Doğu Karadeniz’in kıyısı dışında tamamı, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da etkili kar yağışı görülecek. Marmara ve Karadeniz’de kar yağışıyla birlikte karayel fırtınası bekleniyor. Yağışlar Güneydoğu Anadolu’da karla karışık yağmur, Doğu Karadeniz ve Akdeniz’in kıyısında ise yağmur şeklinde olacak.

Meteoroloji, günler öncesinden uyardı

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, geçtiğimiz pazartesi günü yağışlı havanın İstanbul’u dünden itibaren etkisi altına alacağını ve bugün akşam saatlerinden itibaren karla karışık yağmur ve kar yağışlı hale dönüşeceğini açıklamıştı.
Yarın da parçalı çok bulutlu ve aralıklı kar yağışı görülecek kentte, kar yağışı öğle saatlerinde etkisini artıracak ve özellikle boğaz hattı ile Anadolu yakasında etkili olacak. Rüzgar ise karayelden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esecek. 

Belediye, kışla mücadelede ’A’ planı uygulamasına geçti

Hava tahmin raporlarına göre harekete geçen AKOM’un ’A’ planını uygulamaya koyduğu belirtilen açıklamada, ’düşük yoğunluk alarmı’ düzeyi olan ’A’ planı kapsamında olağan kış koşullarıyla mücadele edildiği ve buzlanmalara karşı düzenli kontroller yapıldığı bildirildi.
Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve Afet Koordinasyon Merkezi Meteoroloji biriminin tahminlerine göre, sulu kar yağışının bu gece ile cuma sabah saatleri arasında aralıklarla sürmesinin, yarın sabah saatlerinde ise kar yağışının yoğunluğunu artırmasının beklendiği kaydedildi.


708 personel 12 saat çalışıyor

Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü’ne bağlı 708 personelin 12 saat esasına göre çalıştığı, kış şartlarının ağır olması durumunda personel sayısının artırılabileceği belirtildi. Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü depolarında 73 bin ton tuz bulunduğu, bunun dışında 12 ton tuzun ilçelere dağıtıldığı, ekiplerin kar yağışının şiddetine göre beş bölgede 145 noktada hazır bekletildiği kaydedildi.


İETT, bazı bölgelere ek seferler koydu

İETT Genel Müdürlüğü’nün de artacak yolcu yoğunluğunu karşılayabilmek amacıyla Avrupa yakasındaki merkezi bölgelere toplam 300, Anadolu yakasında da 312 ek otobüs seferi koyduğu bildirildi.
AKOM’un aldığı karar gereği, ana arterler, TEM Otoyolu ve E-5 Karayolu’ndaki orta refüjlerin belli aralıklarda kesildiği, herhangi bir kriz durumunda, bu kesilen yerlerden trafiğin ters yöne çevrilerek akışın sağlanacağı belirtildi.
Sürücülerin arıza şeritlerini kullanmalarının, yardım ekiplerinin olay yerlerine ulaşmalarını engellediği kaydedilerek, sürücülerden bu konuda daha duyarlı olmaları istendi.

İşte kar yüzünden kapanan yollar...

Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle karayollarının bazı kesimleri trafiğe kapalı bulunuyor.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Kayseri-Erciyes-Develi yolu, Kayseri-Pınarbaşı-Malatya yolu, Alaçam-Kızlan-Çerçiler yolu, Kolay-Çakıralan yolu, Bozcalı-Aybastı yolu, Ordu-Gölköy ayrımı-Kabadüz-Çambaşı yolu, Durağan-Çerçiler yolu, Gümüşhane-Torul ayrımı-Şiran yolu (Tersun dağı), Borçka-Muratlı ayrımı-Camili yolu (Maçahel geçidi), İkizdere-İspir (Ovit dağı mevkii), Yomra-Özdil-Yağmurdere yolu, Çaykara-Bayburt yolu (Soğanlı Dağı), Araklı-Dağbaşı-Uğrak yolu (Salmankas Dağı), Oltu-Göle ayrımı-Gaziler yolu, Erzurum-Kars il sınırı-Kağızman-Sarıkamış ayrımı kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı.


Ayrıca, Amasya-Merzifon ayrımı-Suluova-Ladik yolu tipi, Elazığ-Bingöl ayrımı-Alacakaya sel tahribatı, Adıyaman-Çelikhan yolu da heyelan nedeniyle ulaşıma kapalı bulunuyor.

KAYSERİ-MALATYA YOLU DA KAPALI

Kayseri-Malatya Karayolu yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kayseri-Malatya Karayolu, Pınarbaşı-Gürün ilçeleri arasındaki Uzunyayla ve Ziyarettepe bölgelerinde etkili olan aşırı kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapatıldı.


Malatya yönüne gidecek araçların Pınarbaşı İlçesi’nde, Kayseri yönüne gelecek araçların da Sivas’ın Gürün İlçesi’nde bekletileceği bildirildi.
Kayseri Otobüs Terminali’nden Malatya yönüne gidecek otobüslere de çıkış izni verilmediği kaydedildi.

AA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2004 Perşembe 14:35:10
Güncelleme :25 Kasım 2004 Perşembe 14:39:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?