17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Hamile işçi en fazla 7.5 saat çalışacak

Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmeliğe göre, gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçiler, durumlarına uygun işlerde çalıştırılacak. Gerektiğinde, çalışma koşulları ve çalışma saatleri değiştirilecek. İş değişikliği durumunda işçinin ücretinde bir indirim yapılamayacak. İş değişikliği mümkün değilse, işçinin isteği halinde ücretsiz izinli sayılacak.

Emziren işçi, doğumu izleyen 6 ay boyunca gece çalıştırılamayacak.

Kadın işçiler, gebe olduklarının hekim raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamayacak.

Gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçi günde 7.5 saatten fazla çalıştırılamayacak.

Gebe işçinin doğumdan önce ve doğumdan sonra 8’er hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmaması esas olacak.

İsteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından sonra 6 aya kadar ücretsiz izin verilecek.

Gebe işçilere gebelikleri süresince, periyodik kontrolleri için ücretli izin verilecek.

Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1.5 saat süt izni verilecek.

100-150 kadın işçi çalıştırılan işyerlerinde, bir yaşından küçük çocukların bırakılması ve bakılması, emziren işçilerin çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine en çok 250 metre uzaklıkta bir emzirme odası kurulacak.

150’den çok kadın işçi çalıştırılan işyerlerinde, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması ve bakılması, emziren işçilerin çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine yakın bir yurdun kurulması zorunlu olacak. Yurt açma yükümlülüğünde olan işverenler yurt içinde anaokulu da açacak. Yurt, işyerine 250 metreden daha uzaksa işveren taşıt sağlayacak.
ANKARA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2004 Çarşamba 16:06:20
Güncelleme :15 Temmuz 2004 Perşembe 12:29:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?