19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

'Hamsi'ye erken veda

Hamsi, Türk sularını erken terk etti
Av döneminin başladığı ilk ayda balıkçının yüzünü güldüren hamsi, Türk sularını erken terk edince Karadeniz'de hamsi avı durma noktasına geldi.

Sezonun açıldığı dönemlerde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, hamsinin Türk sularından Rusya ve Gürcistan sularına erken göç etmesine sebep oldu. Bunun üzerine balıkçılar da av için hamsinin ardından Rusya ve Gürcistan sularına gitti.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, bu yıl hamsinin daha soğuk olan Rusya ve Gürcistan sularına erken göç ettiğini söyledi. Bunda av sezonunun başladığı dönemlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin etkili olduğunu belirten Mutlu, daha sonra havalar soğusa da hamsinin 10 ila 20 mil arasında seyrini tamamladığını kaydetti. Bu yıl geçen yılın aynı dönemine oranla hamsi avında ciddi bir düşüş yaşanmadığını anlatan Mutlu, "Hamsi avı miktarında biraz düşüş yaşanmasına rağmen, boy olarak bu sezon daha iyiydi. Dönem başladığında iyi de av verdi. Ancak, dönem başında havanın sıcak gitmesi hamsinin Türk sularını erken terk etmesine sebep oldu." dedi.

Bu sene hamsinin piyasaya daha fazla sürüldüğüne işaret eden Mutlu, "Buzhane ve balık unu fabrikalarına geçen yıla nazaran fazla hamsi gitmedi. Bu da balıkçıların ürünü bir an önce nakite çevirmesinden kaynaklandı." diye konuştu. Şu anda Giresun ve Fatsa açıklarında çok az hamsi avının yapıldığını anlatan Mutlu, balıkçıların da hamsinin ardından Rusya ve Gürcistan sularına gittiğini dile getirdi. Balıkçıların söz konusu alanlarda özel izinle avlandığına değinen Mutlu, şöyle devam etti: "Birkaç gündür piyasada hamsi yoktu. Ancak bugünden itibaren tekrar hamsi satışları başladı. Şu anda hamsinin kasası 20 ile 40 TL arasında. Bir hafta öncesinde bu rakam 70 ile 100 TL civarındaydı. Eğer av bol olursa fiyatlar da düşmeye devam eder."

Hasan Demir

Zaman
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2009 Perşembe 06:25:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?