19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Hava kurşun gibi ağır...

Geniz yakan havası, bakır kızılı akan deresiyle bir ölüm ovası burası. Kocaeli Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, her 100 kişiden 32'sinin ölüm nedeni kanser. Ayrıca, bronşit, kalp rahatsızlığı ve felç de çok görülüyor

TEM ve E5 otoyolları tarafından bölünen, yüzlerce bacadan tüten duman altında kalmış bir belde Dilovası... Geniz yakan havası, bakır kızılı akan deresiyle bir ölüm ovası. Kocaeli Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, her 100 kişiden 32'sinin ölüm nedeni kanser.
TBMM'nin 8 milyon metrekare üzerine kurulu Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların saçtığı kimyasal maddelerin ölümler üzerindeki etkisini araştırma kararı aldığı Dilovası'nda kapısını çaldığımız her evde en az bir hasta var. Akciğer, gırtlak ve mide kanserinin yanı sıra kalp rahatsızlığı ve beyin kanaması nedeniyle oluşan felçli hastalara yoğun olarak rastlanıyor.
Dilovası halkı, 5 yıl öncesine kadar Dilovası'nda kuyu suyunun kullanıldığına dikkat çekerek, "Kimyasal atıklar yeraltı sularına karıştı. Hayvanlarımız zehirli otlaklarda otluyor. Biz yıllarca bu suları içtik. Her gün zehir soluyoruz. Organize Sanayi yöneticileri, 2006 sonunda tüm fabrikaların arıtma tesislerinin tamamlanacağını ve sorunun ortadan kalkacağını söylüyor. Oysa arıtma tesisi olan fabrikalar akşam saatlerinde maliyeti düşürmek için fabrika bacalarındaki filtreleri açıyorlar" diyor.

Adem tedaviyi bekliyor
Zehirli gazların en fazla üzerine çöktüğü Adatepe Mahallesi sakinlerinden Melek Kuzu'nun evinde iki hasta var. 17 yaşındaki oğlu Adem kan kanseri. 3 yıl önce teşhis konmuş ancak, babasının işsiz olması nedeniyle 2 yıldır tedavisi yarım kalmış. Kuzu'nun 1 yaşındaki torunu Barış ise astım hastası. Uzun, "Yiyecek ekmeğimiz yokken buradan nasıl taşınalım. Kocam 1 ay önce iş buldu. Oğlumu tedavi ettirmek için sigortasının dolmasını bekliyor" diyerek gözyaşı döküyor.
Diliskelesi Mahallesi'nde ise en çok gırtlak kanseri vakası görülüyor. Gırtlak kanserine yakalananlardan biri de 70 yaşındaki Bayram Taşdemir. 20 yıl önce Van'dan göç etmişler. Bir yıl önce yakalandığı hastalık nedeniyle onlara komşuları bakıyor.
Dilovası Belediye Başkanı Musa Kahraman, "Çocuklar özürlü doğuyor. Dilovası acil olarak afet bölgesi ilan edilmeli. Sanayiden etkilenen mahalleler acil olarak taşınmalı" diyor.

Sorun 2006'da bitecek
Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türker, iddiaları şöyle yanıtladı:
"Biz 2002'de kurulduk. Bizden sonra kurulan yeni fabrikaların filtrelerinde sorun yok. Ancak eski fabrikalar, teknolojilerini şimdi yeniliyorlar. Sorun 2006 sonunda tamamen bitmiş olacak."

Dünya ortalamasının yaklaşık üç katı

Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'nca Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun başkanlığında yürütülen çalışmaların ön raporu şöyle: Dilovası'nda kanserden ölüm oranı, dünya ortalamasının üç katı düzeyinde seyrediyor. 1 Ocak 1995 - 10 Ekim 2004 tarihleri arasında gerçekleşen ölümlerin yüzde 32.3'ü kanser nedeniyle... Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü Çevre Mühendisliği Bölümü'nden Yard. Doç. Dr. Pınar Kuş ise, "Dilovası'nda son yıllarda gerçekleşen ölümlerin yüzde 50'sinin kanser nedenli olduğu Sağlık Bakanlığı'nca tespit edilmiştir" diyor.
Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Mart 2006 Cuma 03:31:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?