30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Hayatta kalma mücadelesi

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde zihinsel engelli kardeşler bir odada hayatta kalma mücadelesi veriyor. 8 çocukları da engelli olan ailede Abdulkadir (18), Ahmet (12), Ömer (10), İsmail (9), Cuma (4), Yasin (6), Hasan (2) ve 6 aylık küçük Emine kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor. Çocukların bu durumlarına akraba evliliğinden doğan kan uyuşmazlığının sebep olduğu belirtildi.

Elgün köyünde ikamet eden Şavlı ailesi, aynı odada kalırken burayı banyo, mutfak olarak da kullanıyor. Küçük bir oda içerisinde hayatlarını devam ettirmeye çalışan anne babayı en çok üzen ise çocuklarının durumları. Hepsi zihinsel engelli olan çocukların durumu içler acısı. Biri 6 aylık olmak üzere 8 çocukları bulunan Şavlı ailesi çocuklarının tedavi ettirilmesini istiyor. İmkansızlıklardan dolayı çocuklarını doktora götüremeyen aile, bazı günler yiyecek ekmek dahi bulamıyor. Anne Hasibe Şavlı, "18 yıl önce ilk çocuğumuz dünyaya geldi. Daha sonra da diğer çocuklarım. Hepsi de zihinsel özürlü. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bir gün başlarına bir iş gelecek diye diken üstündeyiz. Evlatlarımızın bu hali bizleri perişan ediyor." dedi.

Aynı köyden Nuri Yetkin, ailenin yıllardır bu halde komşuların yardımı ile ayakta kalmaya çalıştıklarına dikkat çekti. Yetkin, "Yaklaşık 15 yıldır bu tek odalı, lavabosu, banyosu ve mutfağı bulunmayan yerde yaşamaya çalışıyorlar. Bu harabe evde, özürlü çocukları ile kalıyorlar. Babaları Halil Şavlı da artık bu durumdan dolayı psikolojik sıkıntı yaşıyor. Büyük çocukları sabah akşam sürekli camide kalıyor. Yetkililerin bu aileye yardım etmesini bekliyoruz." ifadesini kullandı. Öte yandan Viranşehir Derneği aileye gıda ve giyim yardımında bulundu. Ailenin durumunu yeni öğrendiklerini belirten dernek başkanı Murat Karadaş, "Ne yazık ki bölgemizde sıkça rastlanan akraba evliliği sebebi ile bu kardeşlerimiz özürlü duruma düşmüşler. Onların yaşam mücadelelerini gelip yerinde gördük. Gerçekten de durumları içler acısı. Ortamları sağlık açısından da uygun değil. Biz elimizden gelen yardımı yapacağız. Umarım Sağlık Bakanlığı da bu ailenin durumuna çare olur." dedi.

Zaman
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2008 Cumartesi 15:31:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?