19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Her 2,5 dakikada 1 meme kanseri vakası

Dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olan meme kanserine 2.5 dakikada bir kadın yakalanıyor...

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Semih Baskan, dünyada 6.5 dakikada 1 kadının meme kanserinden öldüğünü, 2.5 dakikada 1 kadının meme kanserine yakalandığını ifade etti.

Baskan, hayat boyunca her 10 kadından 1’inin meme kanserine yakalanacağının tahmin edildiğini belirterek, meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Kadınların özellikle 20 yaşından sonra elle göğüs muayenesi yapmasını ve 40 yaşından sonra yılda 1 kez mamografi çektirmesini öneren Baskan, mamografinin sağladığı en büyük kolaylığın, elle hissedilmeyen kitlelerin bile tespit edilebilmesi olduğunu kaydetti.

Meme kanserinin erkeklerde de görüldüğünü anımsatan Baskan, ancak vakaların yüzde 98’inin kadınlarda, yüzde 2’sinin erkeklerde ortaya çıktığını bildirdi.

Erkeklerin, Dünya Sağlık Örgütü’nün de kabul ettiği en önemli 2 sorunun, prostat kanseri ve kalın bağırsak kanseri olduğunu anlatan Baskan, 40 yaşından itibaren tüm erkeklerin yılda 1 kez prostat ve kalın bağırsak kanseri için tetkik yaptırmasını önerdi.
ANKARA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2004 Perşembe 14:47:58
Güncelleme :1 Temmuz 2004 Perşembe 14:52:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?