22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Her evin kapısındaki pusu...

Beylikdüzü Eğitim, Kültür, Çevre ve Turizm Derneği(BEYDER) açılışında, madde bağımlılığının zararlarına dikkat çekmek ve korunma yollarını anlatmak amacıyla “Uyuşturucu ile Etkin Mücadele” başlıklı seminer düzenledi. Beylikdüzü Belediyesi Ek Hizmet Birimi’nde gerçekleştirilen semineri, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube’de görevli Başkomiser Zafer Ercan verdi.

Açılışta bir konuşma yapan Beylikdüzü Eğitim Kültür Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Hasan Çağlar: ""Biz birkaç arkadaş fikir birliği yaparak Beylikdüzü'nde eğitim, kültür ve sosyal faaliyet olarak neler yapılabilir?" düşüncesi ile BEYDER'i oluşturduk ve kuruluşuna öncülük ettik. Amacımız Beylikdüzü'nün kent kültürünü geliştirmek, Beylikdüzü'nde yaşayan insanlar arasındaki sosyal dokuyu güçlendirmektir. Bu amaçla Beylikdüzü'ne has yöresel dernekçilik kültürünün dışında Beylikdüzü Eğitim Kültür Çevre ve Turizm Derneği'nin(BEYDER) daha yararlı olacağı kanaati ile yola çıktık. Bununla birlikte herkesin doğduğu yerin elbette önemli olduğu inancını da taşıyoruz. Ancak bundan sonra yaşadığımız, doyduğumuz Beylikdüzü'ne artı değer katmak için çalışmanın ve çabalamanın yerinde bir girişim olduğu düşüncesindeyiz. Çocuklarımız nereli oldukları sorulduğunda babalarının memleketini değil de İstanbullu olduklarını hatta övünçle Beylikdüzülü olduklarını söyleyebilmelidirler." dedi.

Çağlar çocuklarımızı uyuşturucu tehlikesine karşı uyarmak ve aileleri de bilinçlendirmek için bu konferansı düzenlediklerini belirterek "Uyuşturucu büyük bir sorun... Her evin kapısında pusuda bekliyor... Kapıdan girmek için fırsat kolluyor… Hem açılışımızı yapmak hem de halkımızı ve gençlerimizi uyuşturucu tehlikesine karşı uyandırmak, velilerimizi bu konuda bilinçlendirmek için "Uyuşturucu ile Mücadele Konferansı"nı düzenlemekle işe başlamayı uygun gördük." diye konuştu.

Yaklaşık 10 yıldır, uyuşturucu ve madde bağımlılığına yönelik yazdığı kitaplar ve katıldığı 1000’i aşan seminerle, uyuşturucu konusunda çocukları ve ailelerini bilinçlendirmeye çalışan Başkomiser Ercan, dünyada uyuşturucu maddelerin kökünü kazımanın ütopya olduğunu kaydetti.

Afganistan’dan, Güney Amerika’ya uzanan geniş bir coğrafyada, sistemli ve düzenli olarak uyuşturucu maddelerin üretiminin yapıldığını belirten Başkomiser Ercan, “Uyuşturucu kullanmak, teröre destek vermektir. Türkiye’de ise PKK’ya destektir” dedi.

“Türkiye, üretici ülke değil”

Uyuşturucu maddelerin yakalanmasıyla ilgili bir sorun olmadığını ifade eden Başkomiser Ercan, 2004 yılında gerçekleştirdikleri bir operasyonla, 1 ton 4 kg uyuşturucu ele geçirdiklerini ve bunun bir rekor olduğunu söyledi.

Türkiye’nin uyuşturucu üreten bir ülke olmadığını belirten Başkomiser Ercan, cezaların yetersiz olduğu görüşüne de katılmadığını kaydederek, “Suç işlemeye karar vermiş bir insanı hiçbir ceza caydıramaz” şeklinde konuştu.

“Uyuşturucudan yıllık kazanç, 429 milyar dolar”

Uyuşturucuyla mücadeleyi zorlaştıran unsurlardan birinin de, bu maddelerin satışından elde edilen gelirin çok büyük miktarlara ulaşmasından kaynakladığına değinen Başkomiser Ercan, her yıl dünyada 429 milyar dolar para kazanıldığını anlattı.

Başkomiser Ercan, ailelerin çocuklarına göstereceği içten sevgi ve ilginin, bu dev boyuttaki parayı pula çevirebileceğini belirtti.

“Kolejdeki öğretmenlere ‘Gerekirse tuvalet bekleyeceksiniz’ demiştim”

Geçtiğimiz günlerde, Ankara’da bulunan ünlü bir kolejde meydana gelen ve Türkiye’nin gündemine yerleşen, öğrencilerin tuvalette uyuşturucu kullanma görüntülerine de değinen Başkomiser Ercan, şunları söyledi:

“Kolejdeki durumun polisle ilgisi yok. Kullanılan madde yasak değil. O okulda bir süre önce konferans vermiştim ve öğretmenlere, ‘Gerekirse tuvalet bekleyeceksiniz’ demiştim. ‘Biz öğretmeniz, bu bizim işimiz değil’ yanıtını almıştım. Şimdi sonuç ortada. Okullar bilim yuvasıdır. Ama sorun varsa üzerini kapatmak bunu çözmez. Öğrenciyi atmak çözüm değil. Öğrenciyi rehabilite edin. Okulların bizimle işbirliği yapması gerekli.”

“En etkili çözüm, hiç başlamamak”

Uyuşturucunun ilk kullanımda bedava olarak verilmesinin cazibesini artırdığına dikkat çeken, Başkomiser Ercan, “Kişinin tekrar arayıp, kullanmak istemesi, kırılma noktasıdır ve bağımlılık gelişir. Uyuşturucuya karşı en etkili çözüm hiç başlamamaktır” dedi.

Uyuşturucudan korunmanın 3 altın prensibi olduğunu belirten Başkomiser Ercan, bunları şöyle sıraladı:

“1-İlaç kullanma(ma) prensibi: Doktor harici ilaş kullanmayı reddetmek.

2-Alkol kulanma(ma) prensibi: Merkezi sinir sistemini etkiyen alkol, diğer maddelere geçişi kolaylaştırıyor.

3-Sigara kullanma(ma) prensibi: Sigaranın içine bütün bağımlılık yapıcı maddeler karıştırılabilir.”

Başkan Orakçı: “Okul önlerindeki seyyar satıcıları kaldırdık”

Seminerin açılış konuşmasını yapan Beylikdüzü Belediye Başkanı Vehbi Orakçı da, her konuda olduğu gibi uyuşturucuya karşı verilecek savaşta, eğitimin önemli olduğunu belirterek, aileleri ve çocukları, zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Beylikdüzü Belediyesi Zabıta Amirliği’nin güvenlik güçlerine verdiği destekle kentte bulunan okulların çevresinde seyyar satıcılara izin verilmediğini kaydeden Başkan Orakçı, internet kafelerin de sıkı bir şekilde denetlendiğini ve okul saatleri içinde öğrencilerin alınmadığını söyledi.

"Beylikdüzü, eğitim alanında ilçedeki en başarılı belde”

Seminere katılan Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Avni Sandıkçı da, uyuşturucunun ahtapotun kolları gibi okulları sarmaya başladığına dikkat çekerek, elbirliğiyle sorunların çözülebileceğini anlattı

Beylikdüzü Belediyesi’nin eğitime yönelik yaptığı çalışmalara da değinen Sandıkçı, “Beylikdüzü, eğitim alanında, ilçedeki en başarılı belde. Özellikle son 2 yıldır, Jandarma ve Zabıta birimlerinin çalışmalarıyla Beylikdüzü temizlendi” dedi.

Konferansın sonunda Beylikdüzü Eğitim Kültür Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Hasan Çağlar tarafından eğitime katkılarından ve sivil toplum örgütlerine desteğinden dolayı Beylikdüzü Belediye Başkanı Vehbi Orakçı'ya ve Uyuşturucu ile mücadeledeki başarılarından dolayı da Başkomiser Zafer Ercan'a birer plaket verildi.

Seminere, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hasan Arak, MHP Belde Başkanı Hikmet Ünlü, İl Kültür-Turizm Müdür Yardımcısı Cahit Koca ve çok sayıda vatandaş katıldı.


beylikdüzü.org.tr
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2007 Pazartesi 09:31:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?