18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Her şey Guinness'e girebilmek için

Dünyanın en ilgi çekici rekorlarının kayıtlı olduğu Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için, Türkiye’den günde en az üç kişi ya da kurum başvuruda bulunuyor.

Guinness Türkiye Fahri Temsilcisi ve İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Orhan Kural, Türkiye’den çok sayıda kişinin, ilginç rekor denemeleriyle kendisine başvuruda bulunduğunu söyledi.

Kural, Türkiye’den, aralarında en uzun burun ve çamaşır ipi gibi şu an 13 rekorun kitapta yer aldığını belirterek, "Her gün en az üç müracaat alıyorum. Çok sayıda kişi ve kurum başvuru yapıyor...

"Dikkate aldığımız müracaatları Guinness’in Londra’daki merkezine gönderiyorum. Eğer gerçekten dünyanın ilgisini çekiyorsa ve daha önce aynısı yapılmamışsa, rekorlar kitabına alınıyor" dedi.

En az dört ay önce başvuru

Türk insanının rekora çok meraklı olduğunu belirten Kural, "Noterden belge alarak veya fotoğraf çekerek kitaba adını yazdıracağını sanıyor. Denemeyi yaptıktan sonra başvuru yapıyorlar. Sonra da yaptıkları askıda kalıyor...

"Kesinlikle böyle birşey yok. Adını kitaba yazdırmak isteyen kişi ya da kuruluşların, en az dört ay önceden bana başvurmaları gerekli" diye konuştu.

Bir ipte 42 bin 300 çamaşır

Adana’dan, Güney Rotary Kulübü’nün 16 mayısta 42 bin 300 çamaşırı ipe sererek yaptığı denemenin kitaba girmek üzere olduğunu ifade eden Kural, gözünden süt fışkırtan İlker Yılmaz’ın rekor denemesinin kitaba girmesine de kesin gözüyle bakıldığını söyledi.

Kural, Türk Hava Kurumu’ndan Hakan Zengin’in Eskişehir’de 17 haziranda paraşütle 433 metrekarelik Türk Bayrağı ile atlaması, Antalya’da 12 mayısta Akdeniz Üniversitesi’nden bin 983 öğrencinin ’dünya barışını korumak’ adına aynı anda balon patlatmasının da kitaba kabul edilme şansı çok yüksek denemeler olduğunu vurguladı.

En meraklı Konya

Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için özellikle Konya’dan çok sayıda müracaatta bulunulduğunu anlatan Kural, şunları kaydetti: "Rekora en meraklı il Konya. En fazla müracaatı buradan alıyorum. Geçenlerde en büyük çantayı bu ilde yaptılar...

"Ancak, önceden müracaat etmedikleri için denemeleri kabul edilmedi. Çok üzüldüler, şimdi yeniden hazırlanıyorlar. Yine bu hafta, Konya Şekerspor adına bir kişi, bisiklet üzerinde en fazla kalma rekorunu deneyecek. Bu kişinin amacı 55 saat bisiklet üzerinde kalmak."

DEMİREL'İN ŞAPKASI DA ADAY

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in 4.2 metre eninde, 1.6 metre yüksekliğinde yapılan ve Guinness Rekorlar Kitabı’na aday olan dev fötrü 10’uncu Ankara Sanat ve El Sanatları Fuarı’nda görücüye çıktı.

Dev şapka, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen fuarın açılışında Demirel’in de katıldığı törenle karşılandı.

Guinness Rekorlar Kitabı’na Dünyanın En Büyük Şapkası olarak geçmeye hazırlanan dev fötr, fuarın önünde izlenime sunuldu.

Şapkanın özellikleri

Dünyanın En Büyük Şapkası rekoruna ulaşmaya hazırlanan Demirel’in şapkasının uzun kenarı 5 metre, eni 4.2 metre, yüksekliği ise 1.6 metre.

Tasarım ve imalatında dört kişinin geceli gündüzlü çalışarak 1.5 ayda bitirdiği şapka, 250 kilogram ağırlığında ve iç iskeleti 200 parça profil ve silme demir çubuktan oluşuyor.

Gövde içinde 300 metrekare kafes teli bulunan şapkanın gövde üstünde 150 metrekare tutkallı kaput bezi kullanıldı.

İç çevresi 10 metre, dış çevresi 15 metre olan şapka için 60 kilogram beyaz tutkal, 60 metrekare izolasyon keçesi, 73 metrekare polar kumaşı, 60 metrekare döşeme süngeri ile 15 metrekare kurdele sateni harcandı.

İki parça halinde taşındı

Şapka, boyutlarından dolayı sergi alanına getirilirken üst ve alt geçitlerden geçemeyeceği düşünülerek iki parça halinde taşındı ve sergi alanındaki platforma yerleştirildi.

Türk siyasetinin 50 yılına damgasını vuran ’şapka’, fuarın sona ereceği 24 ekime kadar AKM alanında görülebilecek.

BALAN PATLATMA  GUIENNES'DE

Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinin 12 mayısta aynı anda balon patlatma rekor denemesi, Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

Aynı anda 1983 öğrencinin balon patlatmasını rekor kabul eden Guinness, sertifikayı Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderdi. Rekor sertifikası, Sağlık Kültür Spor Dairesi Başkanı Cemal Öcal’ın odasına konuldu.

Yedinci Uluslararası Akdeniz Gençlik Şenliği kapsamında üniversite öğrencileri, Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için 10 saniye içinde ve Guinness Türkiye Temsilcisi Prof.Dr. Orhan Kural ve noter huzurunda balon patlatmıştı.

’Bombalar patlamasın, balonlar patlasın’ sloganıyla yola çıkan öğrencilerin rekor denemesinin onaylanması, sevinçle karşılandı.

İlk toplu rekor denemesi

Guinness Türkiye Temsilcisi Prof.Dr. Kural, üniversitelilerin gerçekleştirdiği rekor denemesinin iki komisyondan da geçerek Guinness Rekorlar Kitabı’na alındığını söyledi.

Kural, 2004’te Türkiye’nin dört rekor denemesinin onaylandığı ve toplam rekor sayımızın 17’ye yükseldiğini açıkladı. Kural, "Öğrencilerin rekoru Türkiye’de gerçekleştirilen ilk toplu rekor denemesiydi ve kabul edilmesi mutluluk verici" dedi.

Guinness World Records
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2004 Perşembe 17:41:12
Güncelleme :4 Kasım 2004 Perşembe 18:30:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?