22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Isınmanın sebebi 'muhtemelen' insan... Birleşmiş Milletler iklim konferansı bugün, iklim değişikliği konusundaki dördüncü değerlendirme raporunu açıklıyor.

Isınma ile şiddetli fırtınalar arasında da ilişki kurulması bekleniyor ...

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın başkanı Achim Steiner, uzun zamandır beklenen ve önümüzdeki saatlerde açıklanacak olan raporun küresel ısınmanın yüzde doksan oranında, insanlar yüzünden meydana geldiği sonucuna vardığını söyledi.

Steiner, bu bulguların, artık, son 50 yılda artan sıcaklıklara neyin yol açtığı konusundaki tartışmalara bir nokta koyması gerektiğini söyledi.

2001 yılında hazırlanan son BM raporunda insan sorumluluğu yüzde 70'ler civarında saptanmıştı.

'Beş dakika karanlık' eylemi

Raporun açıklanması öncesinde küresel ısınmayla mücadele kampanyası yürüten Fransız grupların öncülüğünde dünya çapında beş dakikalık bir elektrikleri kapama eylemi yapıldı.


Eyfel Kulesi beş dakika karanlıktaydı

TSİ ile 20.55-21.00 arasındaki eylemde, 20 bin ampülle aydınlatılan Eyfel Kulesi karanlığa gömüldü.

Fransa'da ülke çapında yapılan eylem ardından elektrik şirketi, bu süre içinde 800 megawatt'lık bir düşüş kaydettiğini bunun da normal tüketimin yüzde 1'i olduğunu belirtti.

Eyleme bazı Avrupa başkentleri de sembolik destek verdi.

Roma'da en önemli iki tarihi anıt olan Kolezyum ve Capitol'ü, Madrid'de Puerta de Alcala kemerini aydınlatan ışıkları kapatıldı.

Atina'da, pek çok devlet binasının ışıkları söndürüldü.

Fakat, eyleme karşı çıkan bazı uzmanlar, beş dakika içinde açılıp kapanacak elektriklerin, sürekli yananlardan daha fazla enerji tüketeceğini ve santrallere aşırı yük getirerek sorunlar yaratabileceğini söylüyorlar.

Raporda ne var?

Çağımızın en büyük tehditlerinden biri olarak anılan iklim değişiminde "bilimin" vardığı noktayı özetleyen BM raporunun yayımlanmasına saatler kaldı.

Amaç, hükümetlerin politikalarını belirlerken temel alabileceği bir belge oluşturmak.

Paris'te toplanan bilimadamlarıyla hükümet temsilcileri, açıklama öncesinde raporu son bir kez gözden geçiyor ve bazı ifadelerde anlaşmaya çalışıyor.

İki gündür en çok tartışılan konulardan biri, denizlerin düzeyinde ne kadar yükselme beklendiğiydi.

BM İklim Değişikliği Paneli'nin 2001'deki son raporunda denizlerin düzeyinin bu yüzyılın sonuna dek 140 santim yükseleceği tahmin edilmişti. Son derece kaygı verici bir rakamdı bu.

Şimdi ise, yeni raporun taslak metninde "Denizler 58 santim yükselecek" dendiği söyleniyor. Bu da tahminlerde azalma anlamına geliyor. Ama birçok bilim adamı bundan memnun değil.

Yeni rakamın, Grönland'daki buz tabakasının erimesi gibi faktörleri dikkate almadığını söylüyorlar.

Oysa Grönland, her 40 saatte bir, 40 kilometreküp buz kaybediyor. Bu, gelişmiş bir ülkedeki 3-4 milyon nüfuslu bir kentin, örneğin Los Angeles'ın bir yıllık su kullanımına eşit.


BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2007 Cuma 09:19:47
Güncelleme :3 Şubat 2007 Cumartesi 09:28:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?